Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Ciasta z jabłkami

  • wtorek, 04 lutego 2014
  • niedziela, 04 sierpnia 2013
    • Krucha szarlotka

      Krucha szarlotka

      3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 4 żółtka, 200 g masła lub margaryny, opakowanie cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kwaśnej śmietany,1 kg jabłek (najlepiej winnych), cynamon, cukier puder do posypania 

      Z mąki, cukru, żółtek, masła (lub margaryny), cukru waniliowego, proszku do pieczenie i śmietany zagniatamy zwarte ciasto.

      Smarujemy foremkę masłem i posypujemy bułką tartą.
      Jabłka ścieramy na  tarce o
      grubych oczkach, mieszamy z cynamonem.

      3/4 ciasta wykładamy na blaszkę i rozciągamy po całej powierzchni, a resztę wkładamy do zamrażalnika żeby troszkę stwardniało. Na cieście kładziemy jabłka (jeżeli mają dużo soku można odcisnąć). Po wierzchu posypujemy delikatnie cynamonem i ewentualnie cukrem. Na koniec ścieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika.

      Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. 60 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

      Oto bardzo proste ciasto, które można upiec np. wtedy, gdy mamy nadmiar żółtek :-)

      Do jego wykonania użyłam żółtek pozostałych z "Pijaka"".

      http://gotowanie.onet.pl/przepisy/ciasto-kruche-z-jablkami-i-cynamonem,108117.html

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 sierpnia 2013 21:33
  • środa, 13 lutego 2013
    • Szarlotka bezglutenowa

      Szarlotka bezglutenowa

      Ciasto: 2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 kostka masła (200 g), 1/2-3/4 szklanki cukru pudru

      Wszystkie składniki zagnieść, włożyć do lodówki na 30-60 minut. Ciasto podzielić na dwie części. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę o średnicy 20-22 cm, ciasto ponakłuwać widelcem. Podpiec w 180 st. C ok. 15 minut.

      Masa: 1,5 kg jabłek, cukier do smaku (ok. 1/2 szklanki), łyżeczka cynamonu

      Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i cynamonem, dodać trochę wody (niecałe 1/2 szklanki). Dusić, aż jabłka zaczną się rozpadać, a woda odparuje.

      Jabłka rozsmarować na podpieczonym spodzie. Na górę wyłożyć rozwałkowaną resztę ciasta (można też zrobić ozdobna kratkę z ciasta). Piec w 180. st. C około 45-50 minut.

      Źródło: http://www.wielkiezarcie.com/recipe48068.html

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      środa, 13 lutego 2013 08:54
  • czwartek, 30 sierpnia 2012
    • Drożdżowe z jabłkami i budyniem

      Ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem

      Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 50 g drożdży, 1/2 szklanki cukru, 3 żółtka, 100 g masła, szczypta soli

      3/4 szklanki mąki połączyć z gorącym mlekiem, całość dokładnie wymieszać, ostudzić. Drożdże wymieszać z połową cukru, a gdy się rozpuszczą, połączyć z mąką i mlekiem. Całość razem dokładnie wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

      Pozostałą mąkę pszenną przesypać do miski. Żółtka utrzeć na puszystą masę z solą i pozostałym cukrem. Następnie przełożyć do miski z mąką pszenną. Dodać również rozczyn i razem wyrobić. Na koniec dodać do ciasta roztopione i ostudzone masło. Całość ponownie wymieszać, wyrabiać ciasto ręką, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.

      Jabłka:  1/2 kg jabłek, 1 łyżka cynamonu

      Jabłka obrać, pokroić w plasterki, obsypać cynamonem i wymieszać.

      Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej, 100 g miękkiego masła, 1 łyżka oleju, 1/2 szklanki cukru 

      Wszystkie składniki kruszonki wymieszać razem i zgnieść ręką. Kruszonka powinna wyjść sypka.

      Budyń: 1/2 litra mleka, 1 budyń waniliowy z cukrem, 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

      W 1 szklance mleka rozpuścić budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować i wlać rozmieszany budyń. Zagotować, i jeszcze chwilkę pogotować, cały czas mieszając.

      Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć drożdżowe ciasto. Na nim rozłożyć plasterki jabłek (wcisnąć do ciasta) i wyłożyć gorący budyń waniliowy (rozkładać łyżką). Na wierzch ciasta rozsypać kruszonkę. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180-190 °C.

      http://www.smaczny.pl/przepis,ciasto_drozdzowe_z_jablkami_budyniem_i_kruszonka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 sierpnia 2012 21:39
  • poniedziałek, 06 sierpnia 2012
    • Szarlotka idealna do lodów

      Szarlotka idealna do lodów

      300 g margaryny, 600 g mąki, 2/3-1 szklanka cukru, 5 żółtek, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

      Mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek (najlepiej antonówek, lub szarych renet), 1 szklanka cukru, 4 łyżki kaszy manny, 1 łyżka cynamonu

      Jabłka obierać, pokroić na kawałki, włóż do garnka, wlać pół szklanki wody, przykryć i duś, aż zaczną się rozpadać. Dodać cukier i mieszać aż woda odparuje. Przestudzony mus jabłkowy wymieszać z surową kaszą i cynamonem.
        Składniki na ciasto mieszkać za pomocą miksera lub rękami do czasu, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę. 3/4 ciasta przesypać do  formy o wymiarach 30x35 cm. i delikatnie ugnieść palcami. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st. C około 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową i posypać równomiernie resztą ciasta. Piec jeszcze około 40 minut. Gorącą szarlotkę pokroić na porcje i podawać z lodami.

      Źródło: http://www.mojeciasto.pl/ciasto,5644,szarlotka_z_lodami.html

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 sierpnia 2012 19:50
  • niedziela, 05 sierpnia 2012
  • wtorek, 21 lutego 2012
    • Jogurtowe ciasto z musem jabłkowym

      Jogurtowe ciasto z musem jabłkowym

      Ciasto: 1 kubek jogurtu naturalnego (370 g), 3 kubeczki mąki, 1 kubek cukru, 1 kubek oleju, 4 jajka, proszek do pieczenia 4 łyżeczki, mus jabłkowy 2 litrowe słoiki

      Kruszonka: 3 łyżki miękkiego masła, 5 łyżek wiórek kokosowych,
      5 łyżek mąki, 3 łyżki brązowego cukru - połączyć ze sobą wszystkie składniki wyrabiając ręką
      Do dużej miski wlać jogurt - umyć kubeczek i odmierzać nim pozostałe składniki: mąkę, cukier, olej - wymieszać, dodać jajka, proszek do pieczenia i wyłożyć na blachę, równomiernie rozprowadzić mus jabłkowy. Piec w 180 st. C około 40 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie  posypać ciasto kruszonką i wstawić na kolejne 10 minut do pieca. Jak ostygnie, posypujemy cukrem pudrem.

      Polecam to ciasto, jest bardzo łatwe i szybkie. Ja upiekłam je z połowy porcji w blaszce o wymiarach 25/28. Następnym razem spróbuję upiec je z tej samej ilości ciasta, ale w większej blaszce i użyję 1,5 słoika musu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 lutego 2012 08:40

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny