Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko
Babki
Babka jogurtowa
225 g jogurtu naturalnego, 200 g cukru,150 ml oleju,450 g mąki pszennej, 4 jajka (dałam 5 mniejszych), 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 3 łyżeczki), pół opakowania cukru waniliowego, można dodać startą skórkę pomarańczową lub cytrynową
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka (w całości) ubić mikserem do lekkości i puszystości, przez kilka minut (ubijałam ok. 5-6 minut). Dodawać stopniowo oba cukry (po 2 łyżki - za każdym razem mieszałam ok. minuty przed dodaniem kolejnej porcji), cały czas ubijając. Dodać stopniowo jogurt oraz olej, zmiksować. Dodać stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką.
Piec ok. 60 minut (piekłam 70 minut) w temperaturze 160°C (pod koniec zwiększyłam temperaturę do 170°C) do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Udekorować lukrem: 3/4 szklanki cukru pudru rozetrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny.
http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-jogurtowa
Babka herbaciana z rodzynkami
250 g mąki, 100 g cukru, 100 g margaryny, 2 żółtka, 250 ml mocnej herbaty (np. Earl Grey), 100 g rodzynek, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, szczypta soli
Lukier: 100 g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka wody - zmiksować
Rodzynki pokroić, wypłukać i gotować 5 minut w herbacie, odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać: żółtka, skórkę z cytryny, sól, przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Gdy widzimy, że ciasto robi się gęste wlewamy stopniowo zimną herbatę, a na końcu wsypujemy rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy na babkę wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 170-180 stopni C, ok. 40-50 minut.
Zimną babkę lukrujemy.
Babka "Tulipan"
150g masła lub margaryny,
1 i 1/3 szklanki cukru pudru,
6 dużych jajek (lub 7 małych),
1/3 szklanki oleju,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 łyżka kakao (lekko czubata),
1 opakowanie czerwonego kisielu (31g)
2,5 łyżki suchego maku,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropli olejku waniliowego,
1 łyżka rumu lub kilka kropli olejku rumowego,
1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub kilka kropli olejku cytrynowego
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo wbijać żółtka, za każdym razem dokładnie miksując. Nadal miksując, cienkim strumyczkiem wlać olej. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na wolnych obrotach miksera wymieszać krótko (do połączenia składników). Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto, które nam powstanie, będzie dość gęste. Podzielić je na cztery równe części.
Do pierwszej części dodać ekstrakt z wanilii lub olejek waniliowy.
Do drugiej części dodać kisiel (proszek).
Do trzeciej części dodać kakao oraz rum lub olejek rumowy.
Do czwartej części dodać mak oraz skórkę z cytryny lub olejek cytrynowy.
Każdą z części ciasta wymieszać ostrożnie łyżką, aż składniki się połączą.
Podłużną formę (ok.11 x 40cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw za pomocą łyżki wyłożyć jasną część ciasta, tworząc podłużny wałek wzdłuż formy. Na nią wyłożyć w ten sam sposób kolejno warstwę różową, kakaową i makową, za każdym razem dociskając łyżką warstwę ciasta do poprzedniej – dzięki temu po upieczeniu w przekroju ciasto powinno przypominać kwiat tulipana.
Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).
Miał być tulipan, a wyszła abstrakcja ;]
http://mirabelkowy.blogspot.com/2011/04/ciasto-tulipan.html
Babka od Łukasza
4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki mąki ziemniaczanej, po pół kostki masła i margaryny, 2 łyżki kakao
Jajka zmiksować ze szklanką cukru. Dodać szklankę mąki pszennej i pół szklanki mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, dalej miksować. Roztopić pół kostki masła i pół kostki margaryny i wrzące wlać do miksowanej masy. Część ciasta przelać do foremki, a do reszty dodać 2 łyżki kakao, wymieszać. Ciasto kakaowe wylać na jasne ciasto. Można też zrobić całe ciasto jasne. Piec w 200 st. C ok. 45 minut.
Babka cud Ewy Wachowicz
1 szklanka cukru, 250 g miękkiego masła, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, po 2 łyżeczki sody, kakao, cynamonu, 4 łyżeczki dżemu (np. z czarnej porzeczki)
Masło ucieramy z cukrem na puch, nie przerywając mieszania dodajemy żółtka, połowę mąki wymieszanej z sodą, mleko, resztę mąki oraz kakao i cynamon. Na koniec dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką. Babkę pieczemy godzinę w 180 st. C.
Ostudzoną babkę lukrujemy: sok z połowy cytryny ucieramy z cukrem pudrem (powinno go być tyle, by uzyskać odpowiednią gęstość).
Babka orzechowa z kawową nutą
200 g mąki, 2 łyżeczki proszku, 1 kostka margaryny, 4 jajka, aromat rumowy, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 200 g cukru, 200 g zmielonych orzechów (mogą być pół na pół włoskie i laskowe)
Do nasączenia: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 4 łyżki ciepłej wody - wymieszać
Polewa: tabliczka mlecznej czekolady, łyżka masła - stopić
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo jajka, mąkę z proszkiem, aromat i orzechy. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki babkowej. Piec 60-70 minut 170 st. C. Upieczone ciasto pozostawić na 10 minut w formie, a potem wyjąć. Babkę ponakłuwać patyczkiem, nasączyć kawą. Po ostygnięciu - polać polewą.
Przepis znalazłam tutaj :
http://gotowanie.onet.pl/2238,0,1,babka_orzechowa,ksiazka_przepis.html
Babka z adwokatem
4 jajka, 250 g cukru pudru, 1/4 szklanki oleju, 1/4 szklanki adwokata, 250 g mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, cały czas ucierając stopniowo dodawać pozostałe składniki. Ciasto przelać do formy babkowej lub keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 st. C.
Uwaga: ciasto szybko przypieka się z góry, więc trzeba go pilnować i w odpowiedniej chwili przykryć kawałkiem pergaminu lub papieru do pieczenia.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje".
POLECAM :-)
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |