Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Babki

  • niedziela, 23 marca 2014
    • Babka jogurtowa

       

      Babka jogurtowa

      225 g jogurtu naturalnego, 200 g cukru,150 ml oleju,450 g mąki pszennej, 4 jajka (dałam 5 mniejszych), 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 3 łyżeczki), pół opakowania cukru waniliowego, można dodać startą skórkę pomarańczową lub cytrynową

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Jajka (w całości) ubić mikserem do lekkości i puszystości, przez kilka minut (ubijałam ok. 5-6 minut). Dodawać stopniowo oba cukry (po 2 łyżki - za każdym razem mieszałam ok. minuty przed dodaniem kolejnej porcji), cały czas ubijając. Dodać stopniowo jogurt oraz olej, zmiksować. Dodać stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką.

      Piec ok. 60 minut (piekłam 70 minut) w temperaturze 160°C (pod koniec zwiększyłam temperaturę do 170°C) do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

      Udekorować lukrem: 3/4 szklanki cukru pudru rozetrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny.

      http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-jogurtowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 marca 2014 14:37
  • sobota, 19 listopada 2011
    • Babka herbaciana z rodzynkami

      Babka herbaciana z rodzynkami

      250 g mąki, 100 g cukru, 100 g margaryny, 2 żółtka, 250 ml mocnej herbaty (np. Earl Grey), 100 g rodzynek, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, szczypta soli


      Lukier: 100 g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka wody - zmiksować


      Rodzynki pokroić, wypłukać i gotować 5 minut w herbacie, odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać: żółtka, skórkę z cytryny, sól, przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Gdy widzimy, że ciasto robi się gęste wlewamy stopniowo zimną herbatę, a na końcu wsypujemy rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy na babkę wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 170-180 stopni C, ok. 40-50 minut.
      Zimną babkę lukrujemy.
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      sobota, 19 listopada 2011 21:44
  • czwartek, 10 listopada 2011
    • Babka "Tulipan"

      Babka "Tulipan"

      150g masła lub margaryny,
      1 i 1/3 szklanki cukru pudru,
      6 dużych jajek (lub 7 małych),
      1/3 szklanki oleju,
      2 szklanki mąki,
      2 łyżeczki proszku do pieczenia,
      szczypta soli,
      1 łyżka kakao (lekko czubata),
      1 opakowanie czerwonego kisielu (31g)
      2,5 łyżki suchego maku,
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropli olejku waniliowego,
      1 łyżka rumu lub kilka kropli olejku rumowego,
      1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub kilka kropli olejku cytrynowego

      Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo wbijać żółtka, za każdym razem dokładnie miksując. Nadal miksując, cienkim strumyczkiem wlać olej. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na wolnych obrotach miksera wymieszać krótko (do połączenia składników). Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto, które nam powstanie, będzie dość gęste. Podzielić je na cztery równe części.
      Do pierwszej części dodać ekstrakt z wanilii lub olejek waniliowy.
      Do drugiej części dodać kisiel (proszek).
      Do trzeciej części dodać kakao oraz rum lub olejek rumowy.
      Do czwartej części dodać mak oraz skórkę z cytryny lub olejek cytrynowy.
      Każdą z części ciasta wymieszać ostrożnie łyżką, aż składniki się połączą.
      Podłużną formę (ok.11 x 40cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw za pomocą łyżki wyłożyć jasną część ciasta, tworząc podłużny wałek wzdłuż formy. Na nią wyłożyć w ten sam sposób kolejno warstwę różową, kakaową i makową, za każdym razem dociskając łyżką warstwę ciasta do poprzedniej – dzięki temu po upieczeniu w przekroju ciasto powinno przypominać kwiat tulipana.
      Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).
      

      Miał być tulipan, a wyszła abstrakcja ;]

      http://mirabelkowy.blogspot.com/2011/04/ciasto-tulipan.html

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 listopada 2011 20:33
  • poniedziałek, 18 lipca 2011
  • środa, 27 kwietnia 2011
  • wtorek, 06 lipca 2010
    • Babka orzechowa

      Babka orzechowa z kawową nutą

      200 g mąki, 2 łyżeczki proszku, 1 kostka margaryny, 4 jajka, aromat rumowy, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 200 g cukru, 200 g zmielonych orzechów (mogą być pół na pół włoskie i laskowe)

      Do nasączenia: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 4 łyżki ciepłej wody - wymieszać

      Polewa: tabliczka mlecznej czekolady, łyżka masła - stopić

      Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo jajka, mąkę z proszkiem, aromat i orzechy. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki babkowej. Piec 60-70 minut 170 st. C. Upieczone ciasto pozostawić na 10 minut w formie, a potem wyjąć. Babkę ponakłuwać patyczkiem, nasączyć kawą. Po ostygnięciu - polać polewą.

      Przepis znalazłam tutaj :

      http://gotowanie.onet.pl/2238,0,1,babka_orzechowa,ksiazka_przepis.html

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 lipca 2010 20:13
  • poniedziałek, 21 czerwca 2010
  • poniedziałek, 25 maja 2009

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny