Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Ciasta z kremem i owocami

  • sobota, 28 czerwca 2014
  • czwartek, 30 sierpnia 2012
    • Biszkopt z pianką malinową

      Biszkopt z 4 jajek np. taki http://nenyanan.blox.pl/2008/02/Tort-smietankowo-brzoskwiniowy.html

      Masa malinowa: 0,5 l śmietany kremówki 4-5 łyżeczek żelatyny, ok. 1,5 szklanki malin (zmiksować, przetrzeć przez sito), 5-7 łyżek cukru pudru (zależnie od upodobań i kwaśności owoców)

      Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody, poczekać aż napęcznieje, rozpuścić w kąpieli wodnej, odczekać aż ostygnie.

      Kremówkę ubić z połową cukru, połączyć z musem malinowym wymieszanym z resztą cukru (zostawić ok. 1/4-1/3 szklanki musu). Łyżkę lub dwie żelatyny dodać do odłożonego musu, a resztę wlać cienkim strumyczkiem do śmietany miksując.

      Biszkopt przekroić na dwa krążki, przełożyć jeden krążek do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Posmarować biszkopt połową masy, ułożyć drugi krążek, posmarować resztą masy. Na górę wylać mus malinowy z żelatyną, za pomocą wykałaczki utworzyć wzorki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 sierpnia 2012 21:36
  • niedziela, 08 maja 2011
  • niedziela, 13 czerwca 2010
    • Fale Dunaju

      Fale Dunaju

      Ciasto: 3 jajka, 150 g cukru, 150 ml oleju, 150 ml mleka, 2 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 350 g wiśni (świeże, z kompotu lub mrożone, ale bez rozmrażania)

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodawać ją do ciasta na przemian z mlekiem. Cały czas miksować.

      Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.

      Do blaszki o wymiarach 20x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia przelać jasne ciasto, na górę rozłożyć ciemne, a na wierzch wiśnie (można je lekko powciskać w ciasto).

      Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić.

      Krem: 400 ml mleka, budyń waniliowy w proszku, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 250 g masła w temperaturze pokojowej

      Polewa: po 100 g czekolady gorzkiej i mlecznej, 70 g masła

      Do garnka wlać mleko, wsypać proszek budyniowy i cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Jak budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie było kożucha). Odstawiać do ostudzenia.

      Masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać ostudzony budyń i cały czas miksować. Dolewać stopniowo sok z cytryny, miksować.

      Na ostudzone ciasto wyłożyć krem budyniowy, wstawić do lodówki by się ochłodził i stężał.

      Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać do gładkości. Rozsmarować delikatnie na schłodzonej masie budyniowej. Odczekać aż czekolada stężeje.

      Przepis zaczerpnęłam od Dorotus: http://www.mojewypieki.com/przepis/fale-dunaju

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Fale Dunaju”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 czerwca 2010 11:46
  • niedziela, 31 stycznia 2010
    • Ciasto orzechowa kora

      Orzechowa kora

      Ciasto: 8 białek, 3 żółtka , 20 dag cukru, 10 dag orzechów posiekanych, 10 dag orzechów mielonych drobno, 15 dag kokosu, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na pół i upiec 2 placki. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Gdy placki ostygną nasączyć je mieszanką 1 szklanki mocnej, posłodzonej herbaty, soku z 1/2 cytryny i kilku łyżek spirytusu.


      Krem: puszka brzoskwiń, 1,5 kostki masła, 3 łyżki cukru, 2 budynie śmietankowe (bez cukru), 3/4 szklanki wody, 1 łyżeczka mąki, 5 żółtek, ciastka "Delicje" (1-2 paczki) lub biszkopty, kawa parzona ze spirytusem, 2 galaretki

      2 szklanki soku z brzoskwiń (jeśli tyle nie będzie, dolać wodę) zagotować z 3 łyżkami cukru. Budynie rozpuścić z 1 łyżką mąki i 5 żółtkami w 3/4 szklanki wody i wlać do gotującego się soku z brzoskwiń energicznie mieszając, poczekać aż się zagotuje. Masło ucierać dodając po łyżce zimny budyń.

      Na pierwszy placek dać 1/3 kremu. Na krem położyć Delicje lub biszkopty nasączone w kawie ze spirytusem. Posmarować cienko masą tak żeby starczyło masy na posmarowanie wierzchu i boków ciasta. Przełożyć drugim plackiem, posmarować wierzch i boki ciasta kremem, na nim ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać je tężejącą galaretką.

      Ja zrobiłam to ciasto z połowy porcji, w formie tortu. Placki upiekłam w tortownicy o średnicy 25 cm. Brzegi udekorowałam pokruszonymi biszkoptami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto orzechowa kora ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      niedziela, 31 stycznia 2010 11:49
  • niedziela, 24 stycznia 2010
    • Ciasto z borówkami i kremem cytrynowym

      Ciasto z borówkami i kremem cytrynowym

      Ciasto: 5 jajek, po 250 g mąki krupczatki i mąki tortowej, szczypta soli, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, borówki (ok. 2 szklanki) 250 g roztopionej i ostudzonej margaryny

      Białka ubić z solą na sztywno, dodawać stopniowo cukier oraz żółtka ciągle ubijając. Następnie dodawać mąki wymieszane z proszkiem na przemian z margaryną. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać równomiernie borówkami. Piec w 180 St. C około 45-50 minut.

      Przepis na ciasto pochodzi stąd: http://z-pasja-przez-zycie.blogspot.com/2009/02/ciasto-z-borowkami.html

      Do nasączenia: 1 szklanka mocnej herbaty, 2 łyżeczki cukru, sok z 1/2 cytryny

      Krem: 2 żółtka, 1 jajko, 2 duże łyżki mąki pszennej, 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej, niecałe pół szklanki cukru, 1/2 litr mleka, opakowanie cukru waniliowego, skórka otarta z jednej cytryny

      Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka i  jajko utrzeć z cukrem do białości. Następnie dodać mąki i jeszcze chwilkę ucierać.
      Do utartej masy wlewać powoli zagotowane, gorące mleko i mieszając (na wolnym ogniu żeby się nie przypaliło) doprowadzić do zagotowania. Chwilkę pogotować, aby zgęstniało.

      Przepis na krem znalazłam tutaj:  http://www.wielkiezarcie.com/recipe39081.html

      Ostudzone ciasto przeciąć na dwa placki, nasączyć, przełożyć kremem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 stycznia 2010 16:36

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny