Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Ciasta z kremem

  • sobota, 07 grudnia 2013
    • Ciasto Shrek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      sobota, 07 grudnia 2013 16:44
    • Sezamowiec

      Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru pudru, 250 g margaryny, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany

      Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.

      Masa sezamowa: 1 szklanka sezamu (kopiasta), 1/4 szklanki cukru, 40 g masła, 2 łyżki miodu

      Wszystkie składniki przesmażyć na patelni.

      Masa kokosowa: 1/2 szklanki cukru, 200 g wiórków kokosowych, 5 białek

      Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając mikserem. Na końcu dodać wiórki, wymieszać delikatnie łyżką.

      Masa z chałwy: 1/2 szklanki cukru, 150 g chałwy waniliowej, 150 g miękkiego masła

      Wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem na gładką masę.

      Ponadto: słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe


      Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.

      Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki.

      Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Można ozdobić plewą czekoladową

      http://www.mojewypieki.com/przepis/sezamowiec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      sobota, 07 grudnia 2013 16:36
  • niedziela, 04 sierpnia 2013
  • środa, 05 czerwca 2013
  • piątek, 28 grudnia 2012
    • Miodownik

      Miodownik

      Ciasto: 500 g mąki, 1/2 szklanki cukru, 125 g margaryny, 50 g sztucznego miodu, 2 łyżeczki sody, 2 jajka,

      Masa: 1/2 litra mleka, 5-6 łyżek kaszy manny, 1/2 szklanki cukru, 200 g margaryny

      polewa czekoladowa

      Mąkę posiekać z margaryną i cukrem. Dodać jajka i miód wymieszane z sodą. Zagnieść ciasto i podzielić je na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach blachy (u mnie blaszka: 35/24 cm). Piec każdy placek w 180 st. C na papierze do pieczenia ok. 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu zdjąć papier.

      400 ml mleka zagotować z cukrem, a pozostałe 100 ml wymieszać z kaszą, wlać mieszankę do gotującego się mleka, wymieszać. Po zagotowaniu gotować jeszcze 2 minuty nie przerywając mieszania. Kaszę mannę ostudzić. By nie tworzył się kożuch, przykryć garnek pokrywką. Margarynę utrzeć na puszysta masę, a następnie dodawać po łyżce kaszę mannę, ciągle ucierając. Układać warstwami: pierwszy placek, połowa kremu, drugi placek, druga połowa kremu, trzeci placek. Wierzch można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

      Ciasto najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.

      Polecam :-)

      Źródło: http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/przekaski/miodownik

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      piątek, 28 grudnia 2012 16:38
  • środa, 21 listopada 2012
    • Kruche ciasto z bezą i orzechami

      Kruche ciasto z bezą i orzechami

      Ciasto: 4 szklanki mąki, 350 g zimnego masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru pudru, 6 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru wanilinowego

      Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

      Beza: 6 białek, 1 szklanka cukru, 1 słoiczek (ok. 1 szklanki) kwaśnej marmolady lub powideł, 200 g posiekanych orzechów włoskich

      Krem: 500 ml mleka, 2 żółtka, 3 kopiaste łyżki mąki pszennej, 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, 1 cukier wanilinowy, 150 g masła w temperaturze pokojowej, 30-50 ml likieru orzechowego lub wódki

      Formę o wymiarach 38 na 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połową schłodzonego ciasta wylepić dno, wyrównać, ponakłuwać widelcem, posmarować połową powideł/marmolady.

      3 białka ubić  na sztywną pianę, dodawać cukier (pół szklanki) po łyżce ciągle ubijając, wymieszać z połową orzechów włoskich. Przełożyć na ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 - 50 minut. W taki sam sposób upiec drugi placek z pozostałych składników.

      Przygotować krem. Połowę mleka zagotować z cukrami, resztę wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią aluminiową.

      Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodając wystudzony budyń (po łyżce), cały czas ucierając (ja ucieram ręcznie). Stopniowo dodawać alkohol, ucierając.

      Na pierwszy placek nałożyć krem maślany, wyrównać. Przykryć drugim blatem, odwracając go uprzednio bezą do dołu i polać polewą czekoladową.

      Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/jesienne-ciasto-z-orzechami,-powidlami-i-beza

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      środa, 21 listopada 2012 19:38
  • poniedziałek, 29 października 2012
    • Ciasto marchewkowe z kremem

      Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

      2/3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki soli, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 2 roztrzepane jajka, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, pół szklanki posiekanych i odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych), 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki,

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      W jednym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.

      Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć, przekroić na dwa krążki i przełożyć kremem.

      W oryginale ciasto zostało przełożone kremem z serka philadelphia, ale można użyć innego ulubionego kremu, ja tak zrobiłam.

      POLECAM :-)

      Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-marchewkowe,-najlepsze

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 października 2012 07:45

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny