Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Babeczki i muffinki

  • wtorek, 14 lutego 2017
    • Muffinki czekoladowe

      Składniki:
      • 100 g czekolady gorzkiej
      • 50 g czekolady mlecznej
      • 200 g m±ki pszennej
      • 100 g oleju
      • 2 jajka
      • 80 g cukru trzcinowego
      • 4 łyżki kakao
      • cynamon
      • łyżeczka proszku do pieczenia
      • pół łyżeczki sody
      • 150 ml mleka

      Czekoladę posiekać. W jednym naczyniu poł±czyć mleko, olej, jajka, a w drugim przesian± m±kę, cukier, cynamon, kakao, sodę, proszek do pieczenia i czekoladę. Wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć do 12-15 foremek na muffinki. Piec 20 minut w 200 st. C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lutego 2017 21:34
  • ¶roda, 14 maja 2014
    • Babeczki pomarańczowe z brzoskwiniami

      Babeczki pomarańczowe z brzoskwiniami

      250 g m±ki pszennej tortowej, 50 g m±ki kukurydzianej, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 ml oleju, 250 ml mleka, 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej, puszka brzoskwiń lub moreli, szczypta soli

      Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczypt± soli, dodać 1/4 szklanki cukru pudru, ubijać chwilę. Żółtka utrzeć z reszt± cukru pudru i cukrem waniliowym na puszyst± masę. Wmieszać skórkę pomarańczow±. Stopniowo dodawać na zmianę mleko z olejem oraz przesiane m±ki z proszkiem. Na koniec wmieszać delikatnie pianę z białek. Formę na muffinki wypełnić papilotkami lub wysmarować masłem i wysypać m±k±. Nakładać ciasto, układać na wierzchu po kawałki brzoskwini. Piec w 170-180 st. C około 20-25. Po ostudzeniu babeczki można oprószyć cukrem pudrem.

      Z tej porcji wychodzi około 24 babeczek.

      ¬ródło: "Kobieta i życie"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      ¶roda, 14 maja 2014 13:53
  • czwartek, 19 stycznia 2012
  • pi±tek, 23 grudnia 2011
    • Muffinki z jabłkami i posypk± orzechow±

      Muffinki z jabłkami i posypk± orzechow±

      Ciasto: 1 i 1/3 szklanki m±ki, 1/2 szklanki cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta sody oczyszczonej, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 2 ¶rednie jabłka, sok z 1/2  cytryny

      Posypka: łyżka zimnego masła, 2 łyżki m±ki, łyżka br±zowego cukru, 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

      W jednej misce wymieszać: m±kę, cukier, proszek, sodę, a w drugiej: olej, mleko  i rozkłócone jajka. Jabłka obrać ze skórki, usun±ć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać, dodać jabłka. Ciasto przełożyć do papilotek włożonych do formy na muffinki lub bezpo¶rednio do natłuszczonej i wysypanej bułk± tart± foremki.

      Posypka: wszystkie składniki ugniatamy razem aż uzyskamy grudki. Posypujemy muffinki.

      Wkładamy foremkę do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok. 30 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy muffinki s± upieczone).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      pi±tek, 23 grudnia 2011 18:34
  • pi±tek, 09 wrze¶nia 2011
  • poniedziałek, 01 sierpnia 2011
    • Muffinki cytrynowe z jabłkami

      Muffinki cytrynowe z jabłkami

      2 szklanki m±ki tortowej, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki masła lub margaryny, kilka kropel olejku cytrynowego lub ¶wieżo wyci¶nięty sok z cytryny, otarta skórka z 1 cytryny, 2-3 jabłka

      M±kę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy łyżk±. Mleko, jajko, roztopione masło lub margarynę, olejek i skórkę cytrynow± miksujemy w drugim naczyniu. Stopniowo dodajemy do tego mieszankę suchych składników. Chwilę miksujemy. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do masy, mieszamy łyżk±. Formę do muffinek smarujemy tłuszczem i wysypujemy odrobin± buki tartej. Napełniamy ciastem do ok. 2/3 wysoko¶ci. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C przez ok. 20 minut.

      Muffinki można posmarować lukrem lub lub posypać cukrem pudrem (lukier: 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka zimnej wody, 4-5 łyżeczki cukru pudru, odrobina olejku cytrynowego - wymieszać).

      ¬ródło: Galeria smaku (zmodyfikowałam przepis dodaj±c jabłka)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki cytrynowe z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 sierpnia 2011 20:02
    • Muffinki marchewkowe

      Muffinki marchewkowe

      4 ¶rednie marchewki (2 szklanki startej), 1 i 1/2 szklanki m±ki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3/4 szklanki oleju ro¶linnego, 3 duże jaja lub 4 mniejsze, 2/3-1 szklanki br±zowego cukru (dodałam 2/3 szklanki zwykłego cukru), cukier waniliowy

      Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski przesiać m±kę z proszkiem do pieczenia, sod±, sol± oraz z przyprawami. W drugiej misce wymieszać: olej, jajka, cukier, tart± marchewkę i cukier waniliowy. Następnie wymieszać za pomoc± łyżki z suchymi składnikami. Piec babeczki przez 20-25 minut w 180 t. C.  Gdy muffinki przestygn±, posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.Ta porcja ciasta wystarcza  na 12-15 muffinek.

      ¬ródło: Kwestia smaku.

      POLECAM :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 sierpnia 2011 19:52
  • sobota, 02 lipca 2011
    • Muffinki z chałw±

      Muffinki z chałw±

      100 g masła, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gor±cej wody, 2/3 szklanki cukru, cukier waniliowy, 1 i 3/4 szklanki m±ki, 1/4 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 12 kawałków chałwy waniliowej

      Masło rozpu¶cić, po ostudzeniu wymieszać z cukrem, a następnie dodać jajko, kawę i mleko. Wymieszać ponownie. W drugiej misce wymieszać suche składniki: m±kę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól. Wlać mokre składniki do suchych i zmiksować. Napełniać foremki muffinkowe do połowy, włożyć kawałek chałwy i przykryć mas±.
      Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

      ¬rodło: http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/02/Muffiny-kawowe-z-chalwa.html

      Wykonanie:  Lucyna :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      sobota, 02 lipca 2011 21:18

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny