Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Serniki

  • czwartek, 03 listopada 2016
  • poniedziałek, 13 kwietnia 2015
  • czwartek, 10 kwietnia 2014
  • sobota, 07 grudnia 2013
  • niedziela, 04 sierpnia 2013
  • piątek, 08 lutego 2013
    • Delikatny sernik z brzoskwiniami

      Delikatny sernik z brzoskwiniami

      250 g margaryny o temperaturze pokojowej, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku dopieczenia, 3 szklanki mąki pszennej, ewentualnie 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (można dodać, jeśli ciasto nie będzie się dobrze ugniatało)

      Wszystkie składniki zagnieść razem, ciasto podzielić na pół, jedną część włożyć do lodówki na około 1 godzinę, a drugą do zamrażalnika.

      Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera (ja użyłam półtłustego), 250 g miękkiego masła, 1 szklanka cukru, 2 budynie waniliowe lub śmietankowe, 2 jajka

      Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka (po jednym), a następnie stopniowo dodawać proszek budyniowy i ser miksując za każdym razem.

      Piana: 5 białek, 1 szklanka cukru - białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier ubijając do czasu aż się rozpuści.

      Dodatkowo: duża puszka brzoskwiń (pokrojonych w kostkę)

      Formę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto z lodówki rozwałkować, przełożyć na blaszkę, podpiec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Na podpieczony spód wylać masę serową, ułożyć równomiernie brzoskwinie (można też spróbować wmieszać je do masy serowej), rozsmarować ubitą pianę z białek, na górę potrzeć zamarznięte ciasto. Ciasto piec około 50-60 minut w 180 st. C. Jeżeli zauważymy, że przypieka się za bardzo z góry, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia.

      Źródło: przepis nadesłany na konkurs z Babeczkowo.pl na stronę Słodkie fantazje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      piątek, 08 lutego 2013 21:53
  • poniedziałek, 15 października 2012
    • Murzynek z sernikiem

      Murzynek z sernikiem i kremem rumowym

      Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanka cukru,  200 g masła, 6 jajek, 6 płaskich łyżek kakao, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki mleka

      Masy serowa: 1 kg białego półtłustego sera (najlepiej już zmielonego), 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju, 6 jajek, 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g ), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1-2 łyżeczki aromatu śmietankowego

      Krem czekoladowo-rumowy: 250 g masła, 2/3 szklanki cukru, 2 jajka, 3 łyżki kakao, 50- 70 ml rumu, 100 g rodzynek (niekoniecznie)

      Polewa czekoladowa: 2 tabliczki gorzkiej czekolady (2x100g), 4 łyżki mleka

      Wykonanie ciasta:

      Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy porcjami cukier i wbijamy po jednym jajku stale miksując. Gdy składniki połączą się, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wlewamy powoli mleko. Całość dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 28x40 cm i pieczemy w temperaturze 180°C ok. 45 minut.

      Po ostudzeniu przekrawamy wzdłuż na dwie części.

      Wykonanie masy serowej:

      Jeżeli ser nie jest zmielony, przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości.

      Nie przerywając ucierania  dodajemy porcjami zmielony ser, budyń zmieszany z proszkiem do pieczenia, aromat śmietankowy, a następnie cienkim strumieniem olej.

      Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie porcjami łączymy z masą serową. Przekładamy do formy o tych samych wymiarach co na ciasto  i pieczemy w temperaturze 180°C ok. 50 minut.

      Wykonanie kremu czekoladowo-rumowego:

      Rodzynki przepłukujemy wrzątkiem i osączamy na sitku.

      Jajka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej. Gdy kryształki cukru rozpuszczą się, a masa jajeczna utraci smak surowizny i stanie się puszysta i gęsta, wyjmujemy naczynie z kąpieli wodnej i ubijamy do chwili ostygnięcia. Masło ucieramy mikserem "na puch" i dodajemy porcjami masę jajeczną, a następnie rum i kakao. Miksujemy do połączenia się składników. Do utartej masy dajemy rodzynki i całość lekko mieszamy.

      Przekładanie ciasta:

      Spód ciasta smarujemy połową kremu czekoladowo-rumowego. Na to wykładamy sernik, który smarujemy pozostałym kremem. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta i lekko ją dociskamy. Na wierzch ciasta dajemy polewę czekoladową.

      Wykonanie polewy czekoladowej:

      Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 4 łyżek mleka. Wyjmujemy z kąpieli i mieszamy do chwili schłodzenia i zgęstnienia polewy.

      * By sernik nie połamał się w czasie przenoszenia na ciasto najlepiej umieścić go wraz z papierem, na którym się piekł, na deseczce, posmarować połową kremu, położyć na to jedną część ciasta, a następnie przykryłam formą, w której piekł się sernik i zręcznym ruchem odwróciłam  całość o 180°C. W taki sposób na dnie formy znajdzie się ciasto, a na wierzchu sernik.

      Źródło: http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/01/SERNIK-DWUKOLOROWY-Z-KREMEM-CZEKOLADOWO-RUMOWYM.html

      POLECAM zarówno ten przepis, jak i całą stronę

      http://wkuchennymoknie.blox.pl/html

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 października 2012 17:33
  • niedziela, 09 września 2012
    • Sernik orzechowy

      Sernik orzechowy

      Spód: 1 i 3/4 szklanki pokruszonych ciastek digestive, 80 g  rozpuszczonego masła

      Składniki na spód wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 23 cm, dobrze ugnieść. Podpiekać w 175ºC przez ok. 6 minut.

      Masa orzechowa: 2/3 szklanki golden syrupu, 80 g roztopionego masła, 1 łyżka ciemnego brązowego cukru, 2 jajka, 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych), 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      Składniki masy wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, nie przerywając mieszania. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.

      Masa serowa: 750 g sera śmietankowego, 1 szklanka brązowego cukru (użyłam 2/3 szklanki zwykłego cukru), 2 łyżki mąki, 4 jajka, 2/3 szklanki kremówki,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      Ser utrzeć z cukrem, dodać mąkę, jajka (po jednym), dobrze zmiksować. Na końcu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.

      Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.

      Źródło http://www.mojewypieki.com/post/sernik-orzechowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 września 2012 18:29

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny