Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Słodki obiad

  • czwartek, 18 czerwca 2015
  • środa, 08 lutego 2012
  • wtorek, 27 września 2011
    • Kluski na parze z sosem borówkowym

      Kluski na parze z sosem borówkowym

      500 g mąki, 20 g drożdży, 200-250 ml ciepłego mleka, 4 płaskie łyżki masła, 1 jajko, 1 łyżka cukru, płaska łyżeczka soli

      Mąkę wymieszać z solą na stolnicy, dodać masło, posiekać nożem. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z połową mleka oraz cukrem. Połączyć ze sobą mąkę z solą i masłem, jajko, drożdże z mlekiem (pozostałe mleko dodawać stopniowo - do czasu aż powstanie zwarte ciasto), wyrabiać chwilę, a następnie przełożyć do miski i przykryć czystą ściereczką. Pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

      Z wyrośniętego ciasta uformować wałek. Podzielić go na 12 mniej więcej równych kawałków, z każdego uformować kulkę i ułożyć na posypanym mąką blacie stołu. Przykryć kluski ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.

      W dużym garnku zagotować wodę. Garnek przykryć ściereczką, nałożyć gumkę lub przywiązać sznurkiem, by materiał dobrze się trzymał. Kłaść po 3-4 kluski, przykryć dużą miską lub odpowiedniej wielkości garnkiem. Gotować na parze przez ok. 10-12 minut (po tym czasie sprawdzić, czy kluski są gotowe wbijając w nie drewniany patyczek, który powinien pozostać suchy).

      Polać kluski sosem. Ja użyłam sosu z borówek ze słoiczka (dokładnie użyłam dwóch małych słoiczków z posłodzonymi już borówkami), który przygotowałam w następujący sposób: zmiksowałam borówki, przetarłam przez drobne sito, by usunąć pestki (nie jest to konieczne), zagotowałam i  zagęściłam sos, dodając płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody.

      POLECAM ;]

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kluski na parze z sosem borówkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 września 2011 16:59
  • wtorek, 02 marca 2010
    • Racuszki owsiane

      Racuszki z otrębami owsianymi i jabłkiem

      1 szklanka jogurtu lub kefiru, po pół szklanki otrąb owsianych  (mogą być płatki owsiane) i mąki, 1 jajko, 1 łyżka cukru, cukier waniliowy, 1 jabłko, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, sól

      Jajko utrzeć z cukrem, dodać jogurt lub kefir, wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem, otręby i sól oraz wrzucić pokrojone w kostkę jabłko. Usmażyć placuszki (ja smażyłam na margarynie). Można posypać cukrem pudrem, ale samo ciasto jest dość słodkie. Z tej porcji wyszło mi 9 racuszków o średnicy ok. 10 cm.

      Przepis znalazłam tutaj: http://www.wielkiezarcie.com/recipe31385.html

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 marca 2010 18:02
  • wtorek, 17 marca 2009
  • środa, 30 kwietnia 2008
    • Racuchy

       
      Racuchy
       
      200 g mąki, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 15 g drożdży, sól, olej do smażenia
       
      Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodać sól i połowę mąki. Wymieszać, postawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki i mleka oraz żółtka i pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Kłaść na rozgrzany głęboki olej za pomocą 2 łyżek (nabierać na jedną, a drugą wrzucać na tłuszcz). Piec na złoty kolor. Upieczone racuchy osaczyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Racuchy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      środa, 30 kwietnia 2008 18:39

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny