Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Chleby i bułki

  • piątek, 31 października 2014
    • Bułki pszenno-żytnie

      Bułki pszenno-żytnie

      1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki żytniej, 20 g świeżych drożdży, niecała szklanka ciepłej wody, szczypta cukru, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 jajko do posmarowania

      Przygotować zaczyn - drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3-4 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
      Resztę mąki wsypać do miski. Dodać  sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
      Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na ok. 60-17 minut w ciepłe miejsce.
      Z ciasta uformować 6 bułeczek.
      Bułeczki ułożyć na blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 minut.
      Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką.
      Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia,  20-25 minut w temperaturze 190°C.

      http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-bulki-i-bagietki/139-przepis-na-bulki-pszenno-zytnie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      piątek, 31 października 2014 18:16
  • niedziela, 08 grudnia 2013
    • Chałka

      Chałka

      20 g świeżych drożdży, 150 ml ciepłego mleka, 50 g drobnego cukru,16 g cukru wanilinowego,1/3 łyżeczki soli, 500 g mąki,1 duże jajko, 60 g masła

      Do posmarowania: 1 jako + łyżeczka mleka

      Kruszonka: 3 łyżki mąki, 3 łyżki drobnego cukru, 3 łyżki roztopionego masła

      Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek i wsypać rozkruszone drożdże. Zasypać cukrem i zalać połową ciepłego mleka. Wymieszać z 2-3 łyżkami mąki, tak, by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 20 minut. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki: roztrzepane jajko, resztę mleka, roztopione masło i ciepłe mleko i wrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. W razie potrzeby można dodać trochę mąki. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć na stolnicę i dociskając dłońmi odgazować. Podzielić na 4 równe części. Z każdej zrobić wałek na środku grubszy, zwężający się na końcach, a następnie zapleść warkocz (z linka zamieszczonego niżej można dowiedzieć się w jaki sposób zapleść chałkę). Gotową chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub włożyć do foremki. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonką.

      Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

      Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
      Z tej porcji można zrobić jedną dużą lub dwie średniej wielkości chałki.

      http://www.slodkiefantazje.pl/cha%C5%82ka-jak-za-dawnych-lat...-pyszna

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 grudnia 2013 21:42
  • poniedziałek, 23 września 2013
  • sobota, 20 kwietnia 2013
    • Bułki pszenne

      Bułki pszenne

      500-600 g mąki pszennej, 25 g drożdży, 8 łyżek oliwy,

      350 ml ciepłej wody, łyżeczka soli

      Drożdże rozpuścić w wodzie, połączyć z pozostałymi składnikami (mąkę dodawać stopniowo obserwując gęstość ciasta). Jeśli trzeba, dodać więcej mąki, by powstało zwarte ciasto. Wyrabiać chwilę, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta formować bułki (powinno wyjść 10-12 sztuk), układać na wysmarowanej masłem blaszce. Każdą bułkę spłaszczyć ręką. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Piec w 180 st. C około 25-30 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki pszenne”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      sobota, 20 kwietnia 2013 18:44
  • wtorek, 26 marca 2013
    • Chleb słonecznikowy na zakwasie

      Chleb słonecznikowy na zakwasie

      Zaczyn:

      3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej),

      45 g letniej wody,

      75 g mąki pszennej lub żytniej

      Mieszamy składniki zaczynu, zostawiamy w misce przykrytej ściereczką na około 24 godziny.

      Ciasto właściwe:

      500 g mąki pszennej,

      100 g mąki żytniej,

      100 g mąki pszennej razowej,

      455 g letniej wody,

      16 g soli,

      100-120 g ziaren słonecznika

      Mąki wymieszać z wodą, odstawić na 30 minut. Następnie dodać sól i zaczyn. Wyrabiać około 5 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Dodać ziarna słonecznika i znów zagnieść ok. 3 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

      Zostawić do wyrośnięcia na 2 1/2 - 3 godziny. W tym czasie lekko rozpłaszczać, a następnie składać ciasto na pół co ok. 50 minut.

      Wyrośnięte ciasto odgazować (można podzielić na dwie części i upiec dwa bochenki) i zostawić na stole lub stolnicy na 15 minut. Z ciasta uformować bochenek i złączeniem w górę umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Zostawić do wyrośnięcia na 2 - 3 godzin.

      Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C. Bochenek chleba naciąć przed włożeniem do piekarnika, przykryć papierem dopieczenia lub folia aluminiową, by nie spiekł się za bardzo. Do pieca włożyć niewielkie naczynie żaroodporne z wodą, piec chleb przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220C i piec jeszcze przez 25-35 minut.

      Źródło: http://ninawkuchni.blogspot.com/2011/01/chleb-pszenno-zytni-ze-sonecznikiem.html

      plus moje zmiany

      Jest to jeden z najlepszych przepisów na chleb, jakie wypróbowałam :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 marca 2013 17:07
  • niedziela, 10 marca 2013
  • niedziela, 23 grudnia 2012
    • Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

      Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

      3-4 łyżki zakwasu żytniego, 200 g mąki żytniej, 200 ml wody,

      250 g mąki pszennej, 250 g mąki żytniej, 1 łyżka soli, 1 łyżka miodu, 2 garści słonecznika

      Zakwas wymieszać z 200 g mąki żytniej oraz z 200 ml wody, zostawić na 24 godziny. Po tym czasie odłożyć kilka łyżek zakwasu na kolejny chleb, a resztę połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Wierzch chleba posmarować wodą. Odstawić na 8-12 godzin do wyrośnięcia. Chleb przed włożeniem do pieca ponownie posmarować wodą. Piekarnik nagrzać do 220 st. C, włożyć chleb, a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. Piec jeszcze 40-45 minut. Upieczony chleb zostawić 10-15 minut w formie, a następnie wyłożyć na czystą ściereczkę do całkowitego ostygnięcia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 grudnia 2012 09:39
  • niedziela, 04 listopada 2012
    • Chleb orkiszowy

      Chleb orkiszowy

      500 g mąki orkiszowej, 1 saszetka suchych drożdży (7 gramów) lub 25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 300 ml letniej wody,kopiata łyżeczka miodu, łyżka oliwy z oliwek, odrobina mleka lub roztrzepane jajko do posmarowania chleba

      Mąkę mieszamy dokładnie z solą i drożdżami, dodajemy oliwę i miód. Jeżeli używamy świeżych drożdży, rozpuszczamy je w letniej wodzie. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wszystko wyrabiamy mikserem. Gdy ciasto zgęstnieje, zaczynamy je wyrabiać rękami. Co jakiś czas dodajemy odrobinę mąki i wyrabiamy je do chwili, gdy zacznie odchodzić od dłoni.

      Foremkę na chleb smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wyrobione ciasto przekładamy do foremki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Chleb powinien zwiększyć swoją objętość 2 razy. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch chleba smarujemy mlekiem lub jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C ok. 40-50 minut.

      Źródło: http://www.blok.koty2.com/swiateczny-chleb-orkiszowy-przepisu-kotow-2/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 listopada 2012 11:07

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny