Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Chleby i bułki

  • pi±tek, 31 paĽdziernika 2014
    • Bułki pszenno-żytnie

      Bułki pszenno-żytnie

      1 i 1/2 szklanki m±ki pszennej, pół szklanki m±ki żytniej, 20 g ¶wieżych drożdży, niecała szklanka ciepłej wody, szczypta cukru, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 jajko do posmarowania

      Przygotować zaczyn - drożdże wymieszać z ciepł± wod±, cukrem i 3-4 łyżkami m±ki pszennej. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić na około 10-15 minut do wyro¶nięcia.
      Resztę m±ki wsypać do miski. Dodać  sól, oliwę i wyro¶nięty zaczyn.
      Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używaj±c haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na ok. 60-17 minut w ciepłe miejsce.
      Z ciasta uformować 6 bułeczek.
      Bułeczki ułożyć na blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić na 35 minut.
      Wyro¶nięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naci±ć wzdłuż ostrym nożem lub żyletk±.
      Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia,  20-25 minut w temperaturze 190°C.

      http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-bulki-i-bagietki/139-przepis-na-bulki-pszenno-zytnie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      pi±tek, 31 paĽdziernika 2014 18:16
  • niedziela, 08 grudnia 2013
    • Chałka

      Chałka

      20 g ¶wieżych drożdży, 150 ml ciepłego mleka, 50 g drobnego cukru,16 g cukru wanilinowego,1/3 łyżeczki soli, 500 g m±ki,1 duże jajko, 60 g masła

      Do posmarowania: 1 jako + łyżeczka mleka

      Kruszonka: 3 łyżki m±ki, 3 łyżki drobnego cukru, 3 łyżki roztopionego masła

      Do miski przesiać m±kę, zrobić w niej dołek i wsypać rozkruszone drożdże. Zasypać cukrem i zalać połow± ciepłego mleka. Wymieszać z 2-3 łyżkami m±ki, tak, by powstała masa o konsystencji gęstej ¶mietany. Odstawić na 20 minut. Gdy rozczyn podro¶nie dodać pozostałe składniki: roztrzepane jajko, resztę mleka, roztopione masło i ciepłe mleko i wrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. W razie potrzeby można dodać trochę m±ki. Uformować kulę, przykryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podwoi swoj± objęto¶ć, wyj±ć na stolnicę i dociskaj±c dłońmi odgazować. Podzielić na 4 równe czę¶ci. Z każdej zrobić wałek na ¶rodku grubszy, zwężaj±cy się na końcach, a następnie zaple¶ć warkocz (z linka zamieszczonego niżej można dowiedzieć się w jaki sposób zaple¶ć chałkę). Gotow± chałkę przełożyć na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia lub włożyć do foremki. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić na 40 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonk±.

      Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

      Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
      Z tej porcji można zrobić jedn± duż± lub dwie ¶redniej wielko¶ci chałki.

      http://www.slodkiefantazje.pl/cha%C5%82ka-jak-za-dawnych-lat...-pyszna

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 grudnia 2013 21:42
  • poniedziałek, 23 wrze¶nia 2013
  • sobota, 20 kwietnia 2013
    • Bułki pszenne

      Bułki pszenne

      500-600 g m±ki pszennej, 25 g drożdży, 8 łyżek oliwy,

      350 ml ciepłej wody, łyżeczka soli

      Drożdże rozpu¶cić w wodzie, poł±czyć z pozostałymi składnikami (m±kę dodawać stopniowo obserwuj±c gęsto¶ć ciasta). Je¶li trzeba, dodać więcej m±ki, by powstało zwarte ciasto. Wyrabiać chwilę, odstawić na godzinę do wyro¶nięcia. Z ciasta formować bułki (powinno wyj¶ć 10-12 sztuk), układać na wysmarowanej masłem blaszce. Każd± bułkę spłaszczyć ręk±. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić na 45 minut do wyro¶nięcia. Piec w 180 st. C około 25-30 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki pszenne”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      sobota, 20 kwietnia 2013 18:44
  • wtorek, 26 marca 2013
    • Chleb słonecznikowy na zakwasie

      Chleb słonecznikowy na zakwasie

      Zaczyn:

      3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego (dokarmionego 10-12 godzin wcze¶niej),

      45 g letniej wody,

      75 g m±ki pszennej lub żytniej

      Mieszamy składniki zaczynu, zostawiamy w misce przykrytej ¶ciereczk± na około 24 godziny.

      Ciasto wła¶ciwe:

      500 g m±ki pszennej,

      100 g m±ki żytniej,

      100 g m±ki pszennej razowej,

      455 g letniej wody,

      16 g soli,

      100-120 g ziaren słonecznika

      M±ki wymieszać z wod±, odstawić na 30 minut. Następnie dodać sól i zaczyn. Wyrabiać około 5 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Dodać ziarna słonecznika i znów zagnie¶ć ok. 3 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

      Zostawić do wyro¶nięcia na 2 1/2 - 3 godziny. W tym czasie lekko rozpłaszczać, a następnie składać ciasto na pół co ok. 50 minut.

      Wyro¶nięte ciasto odgazować (można podzielić na dwie czę¶ci i upiec dwa bochenki) i zostawić na stole lub stolnicy na 15 minut. Z ciasta uformować bochenek i zł±czeniem w górę umie¶cić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Zostawić do wyro¶nięcia na 2 - 3 godzin.

      Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C. Bochenek chleba naci±ć przed włożeniem do piekarnika, przykryć papierem dopieczenia lub folia aluminiow±, by nie spiekł się za bardzo. Do pieca włożyć niewielkie naczynie żaroodporne z wod±, piec chleb przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220C i piec jeszcze przez 25-35 minut.

      ¬ródło: http://ninawkuchni.blogspot.com/2011/01/chleb-pszenno-zytni-ze-sonecznikiem.html

      plus moje zmiany

      Jest to jeden z najlepszych przepisów na chleb, jakie wypróbowałam :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 marca 2013 17:07
  • niedziela, 10 marca 2013
  • niedziela, 23 grudnia 2012
    • Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

      Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

      3-4 łyżki zakwasu żytniego, 200 g m±ki żytniej, 200 ml wody,

      250 g m±ki pszennej, 250 g m±ki żytniej, 1 łyżka soli, 1 łyżka miodu, 2 gar¶ci słonecznika

      Zakwas wymieszać z 200 g m±ki żytniej oraz z 200 ml wody, zostawić na 24 godziny. Po tym czasie odłożyć kilka łyżek zakwasu na kolejny chleb, a resztę poł±czyć z pozostałymi składnikami. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułk± tart± foremki. Wierzch chleba posmarować wod±. Odstawić na 8-12 godzin do wyro¶nięcia. Chleb przed włożeniem do pieca ponownie posmarować wod±. Piekarnik nagrzać do 220 st. C, włożyć chleb, a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. Piec jeszcze 40-45 minut. Upieczony chleb zostawić 10-15 minut w formie, a następnie wyłożyć na czyst± ¶ciereczkę do całkowitego ostygnięcia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 grudnia 2012 09:39
  • niedziela, 04 listopada 2012
    • Chleb orkiszowy

      Chleb orkiszowy

      500 g m±ki orkiszowej, 1 saszetka suchych drożdży (7 gramów) lub 25 g ¶wieżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 300 ml letniej wody,kopiata łyżeczka miodu, łyżka oliwy z oliwek, odrobina mleka lub roztrzepane jajko do posmarowania chleba

      M±kę mieszamy dokładnie z sol± i drożdżami, dodajemy oliwę i miód. Jeżeli używamy ¶wieżych drożdży, rozpuszczamy je w letniej wodzie. Stopniowo wlewamy letni± wodę i wszystko wyrabiamy mikserem. Gdy ciasto zgęstnieje, zaczynamy je wyrabiać rękami. Co jaki¶ czas dodajemy odrobinę m±ki i wyrabiamy je do chwili, gdy zacznie odchodzić od dłoni.

      Foremkę na chleb smarujemy olejem i wysypujemy bułk± tart±. Wyrobione ciasto przekładamy do foremki. Przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Chleb powinien zwiększyć swoj± objęto¶ć 2 razy. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch chleba smarujemy mlekiem lub jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C ok. 40-50 minut.

      ¬ródło: http://www.blok.koty2.com/swiateczny-chleb-orkiszowy-przepisu-kotow-2/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 listopada 2012 11:07

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny