Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Torty i torciki

  • poniedziałek, 02 czerwca 2014
    • Torcik truskawkowy z mascarpone

      Torcik truskawkowy z mascarpone

      Biszkopt: 3 jajka, niecałe pół szklanki cukru, 60 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej

      Białka ubić mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (najlepiej szpatułką).

      Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Do formy przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

      Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony. Wyjąć z formy, przekroić biszkopt na 3 blaty. 

      Masa truskawkowa: 375 g truskawek świeżych lub mrożonych, 250 g serka mascarpone, ok. pół szklanki cukru, 4 łyżeczki żelatyny, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżeczka soku z cytryny

      Truskawki z cukrem podgrzać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Większe truskawki przeciąć na pół. Dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką zimnej wody, mieszać do zagotowania się. Żelatynę namoczyć w 3-4 łyżkach zimnej wody, poczekać aż napęcznieje, dodać do gorącej masy truskawkowej, mieszać do czasu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawić truskawki do ostygnięcia. Gdy zaczną tężeć wymieszać delikatnie z mascarpone.

      Masą truskawkową przełożyć dwa krążki biszkoptu, przykryć trzecim.

      Bita śmietana: 200 ml śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, łyżeczka żelatyny

      Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, poczekać aż napęcznieje. Pojemnik z żelatyną włożyć do garnuszka z gorącą wodą, mieszać aż żelatyna rozpuści się. Odstawić do ostygnięcia (żelatyna powinna mieć konsystencję oleju). Kremówkę ubić z cukrem pudrem, cały czas ubijając wlać zimną żelatynę. Masą Posmarować boki i wierzch tortu. Ozdobić truskawkami według uznania. Można też torcik posypać starta gorzką czekoladą.

      Przepis na masę pochodzi z przepisu na Moich wypiekach:

      http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-truskawkowy-heaven

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 czerwca 2014 09:40
  • niedziela, 04 sierpnia 2013
    • Tort czekoladowo-malinowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 sierpnia 2013 11:23
    • Tort z białą czekoladą

       

      Biszkopt:

      4 jajka
      trochę mniej niż 3/4 szklanki cukru
      80 g mąki pszennej
      40 g mąki ziemniaczanej

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać kolejno żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać przesiać delikatnie połączyć  z ciastem.

      Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. C przez 30-40 minut do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, opuścić je płasko na podłogę z wysokości około 60cm. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty.

      Krem:

             400ml śmietany kremówki
             2 białe czekolady (w sumie 200 g)
             2 łyżeczki żelatyny

      Śmietanę podgrzać nie gotować. Dodać czekoladę, mieszać by się rozpuściła (trzeba uważać by nie przypalić. Następnie dobrze schłodzić (najlepiej jest zrobić to dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki). Kremówkę z rozpuszczoną czekoladą ubić mikserem. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody, poczekać aż napęcznieje, a następnie rozpuścić wstawiając naczynie z żelatyną do garnka z gorącą wodą, odstawić do przestygnięcia (do czasu, aż osiągnie konsystencję oliwy). Ostudzoną żelatynę dodać do kremu, wymieszać.

      Dodatkowo:

             kwaśny dżem (u mnie porzeczkowy)

      Pierwszy krążek posmarować cienką warstwą kremu. Drugą część biszkopta posmarować od dołu dżemem i ułożyć na biszkopcie z kremem. Ponownie posmarować kremem, przykryć posmarowany dżemem trzeci biszkopt. Całość posmarować resztą kremu, łącznie z bokami, ozdobić.

      Jest to moja wersja tego tortu  http://slodkoscinatalerzu.blox.pl/2012/01/Tort-Rafaello-z-nuta-porzeczkowa.html

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 sierpnia 2013 11:16
  • sobota, 13 kwietnia 2013
  • środa, 06 lutego 2013
  • poniedziałek, 21 stycznia 2013
  • środa, 26 grudnia 2012
    • Tort z ajerkoniakiem

      Tort z ajerkoniakiem

      Biszkopt: 2 jajka, 2,5 łyżki cukru, 2,5 bardziej kopiaste łyżki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia

      Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać żółtka, wymieszać. Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem mieszając delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22-24 cm. Piec 20 minut w 175 st. C. Ostudzić.

      Krem: 300 ml śmietany kremówki, 120 ml ajerkoniaku (lub innego likieru), 50 g masła, 20-30 g cukru pudru (ilość cukru zależy od tego, jak słodki jest alkohol, którego używamy), 1,5 łyżeczki żelatyny, dodatkowo: podłużne biszkopty przekrojone na pół


      Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody, poczekać aż napęcznieje, a następnie rozpuścić wstawiając naczynie z żelatyną do garnka z gorącą wodą, odstawić do przestygnięcia (do czasu, aż osiągnie konsystencję oliwy). Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, stopniowo wlewać likier, a następnie żelatynę. Jeżeli masa zwarzy się, należy ją podgrzewać 10 sekund w mikrofali i ponownie zmiksować (jeżeli trzeba, czynność powtórzyć). W tym wypadku należy poczekać, aż krem ostygnie. Kremówkę ubić na średnio sztywno, dodawać po łyżce krem maślano-alkoholowy.

      Biszkopt przełożyć do tortownicy wyłożonej folią spożywczą, boki biszkopta przyciąć lekko w taki sposób, by można było ułożyć wokół połówki biszkoptów. Na biszkopt wylać krem, wyrównać. Można posypać startą czekoladą lub polewą zrobioną ze 100 ml ajerkoniaku i 1 łyżeczki żelatyny.

      Polecam :-)

      Źródło:http://www.wielkiezarcie.com/recipe27448.html plus moje modyfikacje :-)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      środa, 26 grudnia 2012 08:02

Kalendarz

Listopad 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny