Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Drożdżowe

  • poniedziałek, 08 kwietnia 2013
    • Makowiec krucho-drożdżowy

      Makowiec krucho-drożdżowy

      Ciasto: 200 g mąki pszennej, 75 g miękkiego masła, 25 g świeżych drożdży, 1,5 łyżki kwaśnej śmietany, 2 czubate łyżki cukru pudru, 1 całe jajko, 1 żółtko, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, szczypta soli, skórka otarta z 1/2 cytryny (niekoniecznie)

      Masa makowa: 125 g zmielonego maku, 37 g masła, 1 łyżka miodu, 50 g cukru, 1 jajko, sól, olejek migdałowy, bakalie (pokrojone orzechy i migdały, skórka pomarańczowa - w sumie około 100 g), szczypta soli

      Mak zalać 1/4 l gorącej wody, posolić. Podgrzewać mak na małym ogniu przez około 10 minut nie przerywając mieszania. Dodać masło, miód, cukier, olejek, bakalie. Gdy masa wystygnie, wbić jajko i całość dobrze wymieszać.

      Drożdże wymieszać ze śmietaną. Masło utrzeć z cukrem pudrem, jajkiem i żółtkiem. Dodajemy również wanilię, startą skórkę z cytryny, szczyptę soli oraz drożdże ze śmietaną. Wyrabiamy całość na gładką masę.

      Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość 3-5 mm grubości tworząc prostokąt. Na cieście rozsmarowujemy masę makową, w ten sposób, by na brzegach zostało po około 2 cm wolnego miejsca. Makowiec zwijamy ciasno i przekładamy na papier do pieczenia łączeniem w dół. Makowiec można ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków, by uniknąć jego popękania. Zawijamy luźno makowiec w papier pozostawiając tyle miejsca, by ciasto mogło swobodnie wyrosnąć. Przekładamy do podłużnej foremki, odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Po tym czasie, wkładamy makowiec do pieca rozgrzanego do 100 st. C, zwiększamy temperaturę do 175-180 st. C i pieczemy 50-55 minut.
      Gdy makowiec przestygnie, odwijamy papier i posypujemy ciasto cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

      Źródło: http://foodmag.pl/przepis/makowiec-na-krucho-drozdzowym-ciescie/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 kwietnia 2013 18:48
    • Baba drożdżowa s. Anieli

      Baba drożdżowa siostry Anieli

      700 g mąki

      200 g cukru

      60 g drożdży

      6 żółtek

      500 ml mleka

      100 g stopionego masła

      płaska łyżeczka soli

      kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki - po 50 g

      Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, odstawiamy na 10 minut.

      Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, żółtka i sól, a następnie wlewamy mleko z drożdżami. Mieszamy wszystkie składniki łyżką lub wyrabiamy ręką. Powinno powstać raczej luźne ciasto. Po kilku minutach wyrabiania dolewamy masło. Wsypujemy skórkę pomarańczową i rodzynki. Wyrabiamy jeszcze 5-10 minut starając się napowietrzyć ciasto. Odstawiamy w misce w ciepłe miejsce na 45-60 minut. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką foremki o pojemności około 3 litrów.

      Babkę przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 45-60 minut w ciepłym miejsce.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 50-60 minut. Upieczoną babkę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie polewamy lukrem.

      Lukier: 250 g cukru pudru, 3 łyżki letniej przegotowanej wody, kilka kropel aromatu rumowego - ucieramy

      Upiekłam babkę z połowy porcji w foremce o pojemności 1,5 litra.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 kwietnia 2013 18:15
  • niedziela, 11 lipca 2010
    • Seromak na drożdżowym spodzie

      Seromak na drożdżowym spodzie

      500 g białego sera (zmielonego), 200 g marmolady (w oryginale - konfitury truskawkowej), 200 g biszkoptów, 180 g mielonego maku, 4 jajka, 3 i 2/3 szklanki (630 g) mąki, 1 i 1/4 szklanki (300 g) cukru, 200 g masła lub margaryny, 20 g drożdży, 3 łyżki soku cytrynowego, aromaty: waniliowy, rumowy, pomarańczowy i migdałowy, sól

      Uwaga: najwygodniej jest najpierw odmierzyć sobie mąkę, cukier i masło/margarynę - w ilościach podanych wyżej - każde przełożyć do osobnego pojemnika, z którego następnie odmierza się poszczególne składniki.

      Ciasto: Drożdże rozpuścić w niepełnej szklance ciepłej wody. Dwie łyżki tłuszczu roztopić, dodać z drożdżami do 2 czubatych szklanek mąki wymieszanych z solą i 3 łyżkami cukru. Wszytko wymieszać dobrze  (można użyć miksera) - powstanie dosyć luźne ciasto. Odstawić przykryte ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.

      Mak: 5 czubatych łyżek cukru zagotować ze szklanką wody, Biszkopty pokruszyć, połączyć z makiem, zalać syropem cukrowym. Dodać dwie łyżki tłuszczu i dwa jajka, po kilka kropel olejku migdałowego i pomarańczowego, utrzeć na gładką, jednolitą masę.

      Ser: biały ser utrzeć z 4 łyżkami cukru, kilkoma kroplami olejku rumowego, 3 łyżkami i 2 jajkami.

      Przygotować kruszonkę: resztę mąki wymieszać z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Resztę tłuszczu stopić, połączyć z sokiem cytrynowym i kilkoma kroplami olejku waniliowego, wlać do mąki z cukrem. Wyrobić kruszonkę.

      Ciasto rozciągnąć na natłuszczonej blaszce o wymiarach 36x36 cm (trochę sie nad tym namęczyłam ;) ). Na ciasto wyłożyć na zmianę skośne pasy masy serowej i makowej. Udekorować kleksami z marmolady, posypać kruszonką.

      Piec w 200 st.C ok. 35 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 lipca 2010 18:24
  • niedziela, 14 lutego 2010
  • sobota, 09 stycznia 2010
    • Makowiec

      Makowiec

      Ciasto: 400 g mąki, 2 żółtka, 1 białko, 50 g cukru, 50 g masła, 1/2 szklanki mleka, 30 g drożdży

      Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na 10 minut, a gdy wyrosną, połaczyć z resztą mąki i cukru, żółtkiem i białkiem oraz stopionym masłem. Zostawić do wyrośniecia na około 30 minut.

      Masa makowa: 250 g zmielonego maku, 75 g masła, 1 i 1/2 łyżki miodu, 100 g cukru, 2 małe jajka, sól, olejek migdałowy, bakalie (pokrojone orzechy i migdały, skórka pomarańczowa)

      Mak zalać 1/2 l gorącej wody, posolić, mieszać na ogniu około 10 minut. Dodać masło, miód, cukier, olejek, bakalie. Gdy masa wystygnie, wbić jajka i całość dobrze wymieszać.

      Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 5 mm, posmarować masą makową, zwinąć. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na około 45-60 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180 st. C około 40-50 minut. Jeśli widzimy, że ciasto przypala się z wierzchu, przykrywamy je z góry papierem do pieczenia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      sobota, 09 stycznia 2010 12:33
  • niedziela, 31 maja 2009
    • Kołocz z serem lub owocami

      Kołocz z serem lub owocami

      Ciasto: 0,5 kg mąki, 100 g cukru, 100 g masła, 1 jajko, 1 żółtko, 50 g drożdży, cukier waniliowy, 200 ml mleka, sól

      Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki - odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Jajko i żółtko utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodać do mąki z drożdzami i szczyptą soli. Wyrobić ciasto, dodać stopione nieco ostudzone masło. Wyrobić na gładkie, zwarte ciasto. Odstawić do wyrośniecia na minimum pół godziny.

      Ser: 800 g białego sera, 2 jajka, 1/2 opakowania budyniu waniliowego, 50 g masła, cukier waniliowy, cukier puder do smaku (ja dałam 4 łyżki), skórka otarta z cytryny

      Ser zmielić. Jajka utrzeć z masłem, cukrem i budyniem. Dodać ser i skórkę cytrynową.

      Posypka: 250 g mąki, 100 g masła, 60 g margaryny, 175 g cukru, cukier waniliowy, żółtko - wszystko zagnieść.

      Ciasto rozciągnąć na blaszce wysmarowanej masłem. Wyłożyć ser lub owoce (poziomki, truskawki, maliny, rabarbar - kto co lubi) oraz posypkę. Piec w 200 st. C około 45 minut.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kołocz z serem lub owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      niedziela, 31 maja 2009 21:03
  • sobota, 11 kwietnia 2009
    • Baba Wielkanocna



      Baba Wielkanocna
       
      200 g mąki, 60 g cukru, 2 żółtka, 40 g margaryny, 20 g drożdży, 130 ml letniego mleka, skórka otarta z jednej cytryny
       
      Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, zalać mlekiem, dosypać 2 łyżki mąki - wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać do zaczynu ze szczyptą soli, mieszać stopniowo wsypując mąkę, a nastepnie rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz skórkę cytrynową. Wyrabiać około 20 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od miski (moje nie odchodziło za bardzo i musiałam przenosić je do formy łyżką, ale babie to nie zaszkodziło). Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą małej formy z kominkiem. Ciasto powinno wypełniać formę do połowy. Odstawić na pół godziny do wyrośniecia. Piec w 180 st. C około 35 minut. Jeśli widzimy, że babka podczas pieczenia za bardzo brązowieje z góry - przykrywamy ją pergaminem. Zostawiamy ciasto w formie do ostygnięcia, po wyjęciu smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Baba Wielkanocna”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      sobota, 11 kwietnia 2009 15:57
  • sobota, 01 marca 2008
    • Baba drożdżowa

       

      Baba drożdżowa

      500 g mąki pszennej, 50 g drożdży, 100 g masła, 100 g cukru, 5 żółtek, 1 szkl. mleka, 1/3 szkl. rodzynek, skórka otarta z pomarańczy, szczypta soli

      Rodzynki opłukać i moczyć ok. pół godziny. Do ciepłego mleka wrzucić rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru - wymieszać i odstawić na 15 minut. Do miski wsypać 1/3 mąki, wlać mleko z drożdżami, wymieszać, zostawić na 15 minut. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli, dodać do zaczynu. Wsypać resztę mąki, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie. Dodać stopnione masło, nadal wyrabiać, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć je do wysmarowanej masłem formy z kominkiem (powinno sięgać do 1/2 jej wysokości) i do małej formy na babkę lub do dwóch dużych foremek babkowych. Pozostawić przykryte ciasto ponownie do wyrośnięcia, a następnie piec w 180 st. C ok. 50 minut. Wyjąć z formy, ostudzić, polukrować.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Baba drożdżowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      sobota, 01 marca 2008 18:29

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny