Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Kokosowe

  • czwartek, 07 sierpnia 2014
  • sobota, 16 lutego 2013
    • Rafaello na herbatnikach

      Rafaello siostry Anastazji

      2 i 1/2 szklanki mleka, 3 żółtka, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej,

      300 g masła, 250 g kokosu (plus trochę do posypania góry), 200-250 ml adwokata, ok. 500 g herbatników (ok. 64 sztuki)

      Zaczynamy od przygotowania budyniu. Odlewamy pół szklanki mleka, mieszamy je z żółtkami i mąkami. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym.  Wlewamy zimne mleko z żółtkami do gotującego się mleka i mieszając czekamy, aż zacznie się gotować. Budyń przykrywamy folią lub pokrywką i zostawiamy do ostygnięcia.

      Miękkie masło ucieramy mikserem. Dalej miksując (na średnich obrotach) dodajemy po łyżce zimny budyń. Następnie wlewamy stopniowo adwokat. Na końcu wsypujemy kokos, mieszamy łyżką.

      W blaszce wyłożonej folią spożywczą układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy 1/4 masy budyniowej. W ten sam sposób układamy kolejne 3 warstwy. Z góry posypujemy ciasto kokosem.

      Uwaga: herbatniki miewają różną wielkość i grubość, dlatego lepiej kierować się ich wagą, a nie ilością w sztukach. Kupiłam herbatniki, które były mniejsze niż te w przepisie i dlatego użyłam ich więcej niż 64 sztuki.

      Źródło:http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-na-krakersach-i-herbatnikach/273-przepis-na-rafaello-z-adwokatem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      sobota, 16 lutego 2013 13:43
  • czwartek, 15 listopada 2012
    • Murzynek z kokosem

      Murzynek z kokosem

      250 g margaryny, 3 łyżki wody, 3 łyżki kakao, 3/4-1 szklanki cukru - rozpuścić, dobrze wymieszać, ostudzić

      Do masy kakaowej dodać 6 żółtek, 1 szklankę mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz wmieszać delikatnie 3 ubite na sztywno białka. Ciasto przelać na blachę wyłożoną folią aluminiową.

      3 białka ubić na sztywno, dodać 3 kopiaste łyżki cukru (stopniowo), a następnie wmieszać łyżką 100 g kokosu.

      Masę kokosową rozłożyć na cieście. Piec w 180 st. C około 45 minut. Po ostudzeniu posmarować ciasto polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 listopada 2012 09:27
  • niedziela, 17 lipca 2011
    • Murzynek z kokosem

      Murzynek z kokosem

      Ciasto: 1 kostka margaryny, 1,5-2 szklanki cukru, 1/2 szkl. wody, 3-4 płaskie łyżki kakao, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy

      Margarynę, wodę, cukier,  cukier waniliowy i kakao zagotować w garnku, mieszać aż cukier się rozpuści. Z powstałej masy odlać pół szklanki na polewę. Resztę przestudzić i dodać żółtka po jednym, za każdym  razem dokładnie miksując, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z 4 białek, delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki (20 x 30 cm) wyłożonej pergaminem.

      Masa kokosowa: 4 białka, 200 g cukru, 200 g wiórków kokosowych, 1 łyżeczka soku z cytryny

      Białka ubić, a następnie dodawać stopniowo cukier i sok cytrynowy ciągle ubijając. Pianę wymieszać z wiórkami kokosowymi.

      Na cieście kakaowym rozłożyć łyżką masę kokosową. Na wierzch wylać resztę ciasta i równo rozsmarować. Piec około 50 minut w temp. 200 st. C. Ciepłe ciasto polać odlaną wcześniej polewą. Można posypać kokosem lub posiekanymi orzechami.

      Przepis ze strony Evenki :-) : http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2010/01/murzynek-z-kokosem.html

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Murzynek z kokosem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 lipca 2011 12:14
  • sobota, 02 lipca 2011
    • Deser kokos i czekolada

      "Kokos  i czekolada"

      1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 400 g), 2 jajka, 125 g wiórków kokosowych, 300 ml mleka, kokos lub płatki migdałowe do dekoracji

      Wszystkie składniki zmiksować. Formę keksówkę  wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę. W zależności od rozmiaru keksówki ciasto będzie wyższe  lub niższe.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 1 godzinę i 20 minut w kąpieli wodnej. Czyli - formę wkładamy do większego naczynia, które wypełniamy wrzącą wodą do 3/4 wysokości ciasta. Można również, półkę niżej w piekarniku postawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Warto w trakcie pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową, by się nie przypaliło (mniej więcej w połowie pieczenia).

      Upieczone ciasto przestudzić, schłodzić w lodówce.

      Wyjąć, polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką (70%) lub mleczną. Potrzebowałam 100 g czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce, by czekolada zastygła. Podawać.

      Przechowywać w lodówce.

      Źródło: Moje wypieki

      Wykonanie: Lucyna :-)

      POLECAM :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Deser kokos i czekolada”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      sobota, 02 lipca 2011 21:42
  • sobota, 11 czerwca 2011
    • Bardzo czekoladowe ciasto z kokosem

      Bardzo czekoladowe ciasto z kokosem

      1,5 szklanki mąki, 3 jajka, 1 szklanka cukru, pół szklanki oleju, pół szklanki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka kakao, 1 szklanka wiórków kokosowych, po 100 g gorzkiej i mlecznej czekolady

      Czekolady rozkruszyć, wrzucić do szklanej miski i umieścić  nad garnkiem z gorącą wodą. W jednej misce dokładnie wymieszać mąkę, jajka, cukier, jogurt, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao, aż do uzyskanie jednolitej masy. Dodać przestudzone roztopione czekolady. Wsypać wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do formy wyłożonej folią aluminiową. Piec w 150 st. C około 60 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      sobota, 11 czerwca 2011 07:51
  • sobota, 09 stycznia 2010
    • Ciasto z kokosem i Delicjami

      Ciasto z kokosem i Delicjami

      Biszkopt: 4 jajka, 150 g cukru, 100 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki gorącej wody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Białka ubić na sztywną pianę, dodać 50 g cukru. Żółtka utrzeć z 3-4 łyżkami gorącej wody i 100 g cukru, dodać pianę, połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem. Lekko wymieszać za pomocą łyżki i przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35-40 min. w 180 stopniach C. Pozostawić upieczony biszkopt 10 minut w formie, a następnie wyjąć i usunąć papier.

      Masa kokosowa: 100 g kokosu, 3/4 szklanki gęstej śmietany (18 %,) 2 łyżki cukru

      Składniki masy wymieszać, zostawić w lodówce na około 2 godziny.

      Poza tym: 1 opakowania Delicji, 1 galaretka (rozpuszczona w 1 szklance wody), polewa czekoladowa, spirytus lub inny alkohol do nasączenia Delicji (można użyć rumu lub amaretto połączonego z kawą)

      Biszkopt przekroić na dwa placki. Oba placki nasączyć herbatą z alkoholem (zaparzamy szklankę mocnej herbaty, mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, dolewamy alkohol według uznania). Na dolny placek wyłożyć masę kokosową (jeśli wyda nam się zbyt sucha - dodać  jeszcze trochę śmietany), poukładać na niej Delicje nasączone herbatą, a w przestrzenie między nimi wlać tężejącą galaretkę. Przykryć drugim plackiem biszkoptowym, polać polewą, można posypać kokosem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      sobota, 09 stycznia 2010 12:32

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny