Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Wpisy

  • sobota, 28 czerwca 2014
  • wtorek, 10 czerwca 2014
    • Szpinakowe knedle z bułek

      Knedle z bułek

      około 170 g czerstwych bułek, 1 mała cebula, ząbek czosnku, 70 g mrożonego szpinaku, 100 g startego żółtego sera, 2 łyżki masła, 2-3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz do smaku

      Bułki pokroić w drobną kostkę. Cebule i czosnek posiekać, podsmażyć na maśle, dodać szpinak, dusić aż szpinak rozpuści się, przyprawić. Do bułek dodać mąkę, szpinak, ser i rozmącone jajka (początkowo dałam dwa, ale masa wydała mi się zbyt sucha, więc dołożyłam jeszcze jedno). Doprawić całość. Dobrze wymieszać masę (najlepiej rękami). Uformować 12 knedli (o średnicy około 4-4,5 cm). Gotować knedle na parze około 20 minut. Podawać np. z sosem pomidorowym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szpinakowe knedle z bułek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 czerwca 2014 09:00
    • Ciasto Snickers

      Snickers

      Ciasto: 60 dag mąki, 3/4 szklanki cukru, 20 dag margaryny, 2 żółtka, 2 jajka, 3 łyżki mleka, 3 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 opakowanie cukru waniliowego

      Przesianą mąkę posiekać na stolnicy z margaryną i cukrem, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 3 równe części, każdą część rozwałkować, wyłożyć na blaszkę o wymiarach 25 na 40 cm, ponakłuwać widelcem. Na jedną część nałożyć przestygniętą masę orzechową. Piec każdy placek około 10 minut w 180 st. C.

      Polewa orzechowa: 12 dag margaryny, 20 dag posiekanych orzechów włoskich, 4 łyżki cukru, 2 łyżki miodu

      Wszystkie składniki wrzucić do garnka, gotować około 3-5 minut mieszając co jakiś czas, by masa się nie przypaliła.

      Masa kajmakowa: puszka (350 g) słodzonego mleka skondensowanego gotowanego w puszce przez 2-3 godziny.

      Budyń: 1,5 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, 500 ml mleka, 3-4 łyżki cukru

      Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu, ale ze zmniejszonej, podanej wyżej ilości mleka.

      Przekładać: pierwszy placek, ciepły budyń, drugi placek, masa kajmakowa, placek z orzechami.

      http://www.wielkiezarcie.com/recipe6919.html

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 czerwca 2014 08:49
    • Kisiel anansowy

      Kisiel ananasowy

      około 450-500 g świeżego ananasa, 1,5 szklanki wody, 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, sok z 1/4 cytryny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej (bardziej kopiaste)

      Ananasa pokroić na kawałki, zmiksować, gotować z wodą i cukrem około 15-20 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do gotującej się masy ananasowej, zagotować. Przelać do miseczek. Można podawać na ciepło lub zimno.

      Z podanych składników wychodzą 4 porcje deseru.

      http://kuchennybalagan.blogspot.com/2012/03/domowy-kisiel-z-ananasem.html

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 czerwca 2014 08:38
  • poniedziałek, 02 czerwca 2014
    • Torcik truskawkowy z mascarpone

      Torcik truskawkowy z mascarpone

      Biszkopt: 3 jajka, niecałe pół szklanki cukru, 60 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej

      Białka ubić mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (najlepiej szpatułką).

      Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Do formy przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

      Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony. Wyjąć z formy, przekroić biszkopt na 3 blaty. 

      Masa truskawkowa: 375 g truskawek świeżych lub mrożonych, 250 g serka mascarpone, ok. pół szklanki cukru, 4 łyżeczki żelatyny, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżeczka soku z cytryny

      Truskawki z cukrem podgrzać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Większe truskawki przeciąć na pół. Dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką zimnej wody, mieszać do zagotowania się. Żelatynę namoczyć w 3-4 łyżkach zimnej wody, poczekać aż napęcznieje, dodać do gorącej masy truskawkowej, mieszać do czasu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawić truskawki do ostygnięcia. Gdy zaczną tężeć wymieszać delikatnie z mascarpone.

      Masą truskawkową przełożyć dwa krążki biszkoptu, przykryć trzecim.

      Bita śmietana: 200 ml śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, łyżeczka żelatyny

      Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, poczekać aż napęcznieje. Pojemnik z żelatyną włożyć do garnuszka z gorącą wodą, mieszać aż żelatyna rozpuści się. Odstawić do ostygnięcia (żelatyna powinna mieć konsystencję oleju). Kremówkę ubić z cukrem pudrem, cały czas ubijając wlać zimną żelatynę. Masą Posmarować boki i wierzch tortu. Ozdobić truskawkami według uznania. Można też torcik posypać starta gorzką czekoladą.

      Przepis na masę pochodzi z przepisu na Moich wypiekach:

      http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-truskawkowy-heaven

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 czerwca 2014 09:40
  • środa, 14 maja 2014
    • Babeczki pomarańczowe z brzoskwiniami

      Babeczki pomarańczowe z brzoskwiniami

      250 g mąki pszennej tortowej, 50 g mąki kukurydzianej, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 ml oleju, 250 ml mleka, 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej, puszka brzoskwiń lub moreli, szczypta soli

      Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać 1/4 szklanki cukru pudru, ubijać chwilę. Żółtka utrzeć z resztą cukru pudru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wmieszać skórkę pomarańczową. Stopniowo dodawać na zmianę mleko z olejem oraz przesiane mąki z proszkiem. Na koniec wmieszać delikatnie pianę z białek. Formę na muffinki wypełnić papilotkami lub wysmarować masłem i wysypać mąką. Nakładać ciasto, układać na wierzchu po kawałki brzoskwini. Piec w 170-180 st. C około 20-25. Po ostudzeniu babeczki można oprószyć cukrem pudrem.

      Z tej porcji wychodzi około 24 babeczek.

      Źródło: "Kobieta i życie"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      środa, 14 maja 2014 13:53
  • niedziela, 20 kwietnia 2014
  • czwartek, 10 kwietnia 2014

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny