Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Wpisy

  • środa, 20 lutego 2008
    • Ciasto królewskie

      -----------------------------------------------------------------------------------------------

      Ciasto królewskie

      Ciasto miodowe: 300 g mąki, 150 g cukru, 150 g margaryny, 2 łyżki miodu, 1 jajko, łyżeczka sody oczyszczonej

      Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Wykleić papier do pieczenia pierwszą połową ciasta. Piec w 180 st. C 10-15 minut. Powtórzyć z resztą ciasta. Po wyjęciu z pieca pozostawić chwilę do ostygnięcia, bo ciasto jest początkowo miękkie i może się połamać.

      Biszkopt: 4 jajka, 5 łyżek mąki, 5 łyżek cukru, łyżeczka proszku do pieczenia

      Białka ubić trzepaczką na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier, żółtka i mąkę z proszkiem. Piec w 175 st. C ok. 20 min.

      Budyń: 1/2 l mleka, 1 duża łyżka mąki krupczatki, 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl. cukru, cukier waniliowy, 1 kostka masła

      Odlać 2/3 szkl. mleka, dodać mąki i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami i energicznie mieszać do czasu, gdy zacznie się gotować. Do gorącego budyniu wrzucić masło pokrojone w kostkę. Wymieszać.

      Na pierwszy placek miodowy wyłożyć połowę gorącego budyniu, przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę masy, przykryć drugim plackiem miodowym. Pozostawić do ostygnięcia, udekorować.

      Ta porcja wystarczy na dużą tortownicę lub formę o wymiarach 25/40 cm.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      środa, 20 lutego 2008 11:30
    • Ciasto z wiśniami

      Ciasto z wiśniami

      300 g mąki, 200 g cukru, 250 g masła lub margaryny, 4 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, wiśnie lub inne owoce

      Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka po jednym dokładnie mieszając. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem. Przełożyć ciasto do formy (25/40 cm) wyłożonej folia aluminiową. Piec w 180 st. C ok. 40-45 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      środa, 20 lutego 2008 10:40
    • Tort śmietankowo - brzoskwiniowy

      Torcik śmietankowo - brzoskwiniowy

      4 jajka, 200 g cukru, 100 g mąki, 100 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki żelatyny, 1 puszka (850 ml) brzoskwiń, sok z limetki, 875 ml śmietany kremówki, 60 g startej gorzkiej czekolady, 2 op. zagęstnika do śmietany

      Białka ubić na sztywną pianę, dodać 50 g cukru. Żółtka utrzeć z 3-4 łyżkami gorącej wody i 100 g cukru, dodać pianę, połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem. Lekko wymieszać i przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 min. w 180 stopniach C. Pozostawić upieczony biszkopt 10 minut w formie, a następnie wyjąć i usunąć papier. Po wystygnięciu, przekroić ciasto na trzy placki.

      Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody. Brzoskwinie osączyć. Dwie połówki zostawić do dekoracji, resztę zmiksować z sokiem z limonki. Żelatynę podgrzać, wlać cienkim strumyczkiem do zmiksowanych owoców. Chłodzić tak długo, aż masa zacznie tężeć. 500 ml śmietany ubić z 50 g cukru i połączyć z brzoskwiniami oraz 50 g startej czekolady.

      Dwie warstwy biszkoptu przełożyć masą śmietanowo - brzoskwiniową, chłodzić 2-3 godziny. Pozostałą śmietanę ubić z zagęstnikami. Posmarować wierzch i boki tortu, ozdobić kleksami śmietany, pokrojonymi brzoskwiniami oraz posypać resztą czekolady.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      środa, 20 lutego 2008 10:37
    • Warkocze drożdżowe z orzechami

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      środa, 20 lutego 2008 07:49
  • wtorek, 19 lutego 2008
    • Róże karnawałowe

      Róże karnawałowe

      250 g mąki, 4 żółtka, 1/4- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany, 1/2 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżki spirytusu, sól, olej

      Makę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić zółtka. Dodać cukier, sól i spirytus oraz tyle śmietany, by powstało giętkie, zwarte ciasto. Bić ciasto wałkiem, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto rozwałkować bardzo cienko. Wykrawać kółka o trzech wielkościach (ja używam literatki i kieliszków), każde ponacinać dookoła. Kłaść kółka jedno na drugim od największego, przycisnąć środek palcem, by się zlepiły. Smażyć na głębokim oleju z obu stron na jasnozłoty kolor. Po wyjęciu przekładać na papierowe ręczniki, by odsączyć tłuszcz. Posypać cukrem pudrem. Do środka można włożyć odrobinę marmolady.

      Z tego ciasta można upiec także faworki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 lutego 2008 21:32
    • Ciastka owsiane

      Ciastka owsiane z kokosem

      po 85 g płatków owsianych i kokosu, 100 g mąki, 70 g cukru pudru, 100 g masła, 1 łyżka miodu, 1 płaska łyżeczka sody

      Połączyć w misce płatki owsiane, kokos, mąkę i cukier puder. Masło roztopić, dodać miód i sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Połączyć suche i płynne składniki. Z ciasta robić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, kłaść na blaszce wysmarowanej masłem, spłaszczać szklanką lub widelcem. Piec w 180 st. C ok. 8-10 minut.

      Z tej porcji wychodzi 20-25 ciastek.

      Przepis znalazłam na stronie: kuchnia.o2.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 lutego 2008 21:28
    • Gwiazdki cynamonowe

      Gwiazdki cynamonowe

      250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu, 80 g cukru, 100 g zimnego masła, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka soku z pomarańczy, 1 jajko

      Do posypania: 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu

      Zagnieść ciasto z mąki, proszku, cukru, sody, cynamonu, masła, soków, żółtka i części białka (resztę zostawić do posmarowania ciastek). Odstawić ciasto na godzinę do lodówki, a następnie rozwałkować na grubość 1/2 cm i wykrawać gwiazdki lub inne kształty. Każde ciastko posmarować białkiem i posypać cukrem z cynamonem. Piec w 190 st. C ok. 10 minut.

      Przepis pochodzi ze strony Moja kuchnia nad Atlantykiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 lutego 2008 21:26

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny