Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Wpisy

  • piątek, 13 lutego 2015
  • piątek, 06 lutego 2015
  • piątek, 31 października 2014
    • Zapiekanka z ryżu i cukinii

      Zapiekanka z ryżu i cukinii

      Składniki (dla 4-6 osób)
      1 kg cukinii
      250 g ryżu
      1 cebula
      1 por (biała część)
      2 ząbki czosnku
      100 g sera pleśniowego
      3 jajka
      150 g sera żółtego
      150 ml śmietany 30-36%
      sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie
      olej rzepakowy


      Ryż ugotować tak, aby był lekko twardy i odcedzić.
      2. Cukinię umyć i jeśli chcemy obrać, a następnie pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pokrojoną cukinię na małym ogniu do miękkości doprawiając solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Uważać żeby nie była zbyt miękka, bo jeszcze będziemy ją zapiekać! Zdjąć z patelni i odcedzić z nadmiaru płynu.

      Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Białą część pora pokroić w pół plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystko dusić na oleju na małym ogniu, aż będzie miękkie.

      Wymieszać ryż, cukinię i uduszone warzywa. Dodać rozdrobniony ser pleśniowy. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Wyłożyć masę, wyrównać i posypać wierzch pokrojonym na mniejsze kawałki lub startym żółtym serem. Całość zalać roztrzepanymi jajkami zmieszanymi ze śmietaną. Przykryć naczynie folią aluminiową.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15-20 minut. Zdjąć folię i zapiekać kolejne 15-20 minut.

      https://ugotujmyto.pl/zapiekanka-z-ryzu-cukinii/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      piątek, 31 października 2014 18:29
    • Bułki pszenno-żytnie

      Bułki pszenno-żytnie

      1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki żytniej, 20 g świeżych drożdży, niecała szklanka ciepłej wody, szczypta cukru, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 jajko do posmarowania

      Przygotować zaczyn - drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3-4 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
      Resztę mąki wsypać do miski. Dodać  sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
      Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na ok. 60-17 minut w ciepłe miejsce.
      Z ciasta uformować 6 bułeczek.
      Bułeczki ułożyć na blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 minut.
      Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką.
      Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia,  20-25 minut w temperaturze 190°C.

      http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-bulki-i-bagietki/139-przepis-na-bulki-pszenno-zytnie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      piątek, 31 października 2014 18:16
  • czwartek, 30 października 2014
    • Łosoś w cieście francuskiem z pieczarkami

      http://masterchef.tvn.pl/michel-roux-losos-w-ciescie-francuskim-serwowany-z-bialym-maslem-l-aneth,147297,n.html

      Moja wersja różni się od oryginału, ponieważ zrobiłam to danie w prostszej wersji i z mniejszej ilości składników (dla 2 lub 3 osób).

      Ciasto francuskie: 250 g mąki pszennej, 250 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę, ok. 120 ml lodowatej wody (dałam dużo mniej), pół łyżeczki soli

      Mąkę z solą siekamy na stolnicy z masłem za pomocą noża. Gdy masło jest już drobno posiekane dolewamy stopniowo wodę i szybko zagniatamy ciasto. Wałkujemy na prostokąt o średnicy 15/25 cm, składamy na trzy, wałkujemy ponownie, znów składamy, odkładamy do lodówki na pół godziny. Wałkowanie i składanie powtarzamy jeszcze 2 razy.

      Nadzienie:

      Łosoś norweski - filet o wadze 350-400 g

      Łososia (bez skóry) obtoczyć w mące wymieszanej z odrobiną soli, usmażyć na oleju z łyżką masła (smażymy po 1,5-2 minuty z każdej strony), odłożyć do ostygnięcia.

      Pieczarki - 5-8 sztuk

      pół cebuli, sól, pieprz

      Cebulę przesmażyć na maśle, dodać posiekane pieczarki, smażyć aż odparuje cała woda z pieczarek, przyprawić solą i pieprzem.

      Do posmarowania: żółtko i odrobina mleka - mieszamy

      Naleśniki: 1 jajko, 30 g mąki, 75 ml mleka, szczypta soli, posiekane świeże zioła (według uznania)

      Zmiksować składniki, odstawić ciasto na 10 minut. Usmażyć na maśle klarowanym 3 duże naleśniki (potrzebujemy tylko dwóch, więc jeden możemy od razu zjeść ;))

      Wyjmujemy ciasto z lodówki, odkrawamy ok. 40 %, resztę wkładamy do lodówki. Wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 35/25 cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy jeden naleśnik, połowę pieczarek, rybę, pozostałe pieczarki, przykrywamy drugim naleśnikiem podwijając go ewentualnie pod spód, by wszystko było dobrze przykryte. Ciasto wokół ryby smarujemy żółtkiem z mlekiem. Pozostałe ciasto wałkujemy na prostokąt tak duży, by przykrył rybę (wokół ryby powinny pozostać około 3 cm). Przykrywamy dokładnie rybę ciastem i dociskamy dobrze, by ciasto skleiło się. Odstawiamy całość do lodówki na 20 minut. Wykrawamy z ciasta kształt ryby. Nacinamy ciasto ostrym nożem w taki sposób, by powstały rybie łuski. Smarujemy całość żółtkiem.

      Pieczemy 10 minut w 200 st. C, zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok. 25-30 minut. Odstawiamy na 10-15 minut zanim zaczniemy kroić.

      Z odkrojonych kawałków ciasta można zrobić ciasteczka krojąc je na kilkucentymetrowe kawałeczki i piekąc na złoty kolor w 200 st. C.  Po upieczeniu można posypać ciastka cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 października 2014 06:39
    • Ciastka z herbatą earl grey

      Składniki na 8 tuzinów ciastek:
      2 szklanki mąki pszennej
      2 łyżki zmielonych liści herbaty Lady Grey lub Earl Grey (z 4 torebek)
      1/2 łyżeczki soli
      230 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
      pół szklanki cukru pudru
      skórka otarta z 1 pomarańczy


      Masło utrzeć w misie miksera na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, sól, ucierając.
      Mąkę wymieszać z herbatą. Dodać do masy maślanej razem ze skórką z pomarańczy, zmiksować.

      Z ciasta uformować dwa długie wałki o średnicy około 3 cm. Szczelnie owinąć papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki na 45 - 60 minut.

      Po tym czasie uformowane ciasto ostrym nożem pokroić na plasterki grubości około 4 mm.  Położyć na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia, w odległości 3 cm od siebie. Piec około 12  - 15 minut w temperaturze 180ºC lub do zrumienienia brzegów.

      Wyjąć, przełożyć na metalową kratkę, wystudzić.

      http://www.mojewypieki.com/przepis/maslane-ciasteczka-z-lady-grey,-z-nuta-pomaranczy

      Dodałam skórkę cytrynową zamiast pomarańczowej oraz margarynę zamiast masła i ciastka były pyszne ;]

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 października 2014 06:27
    • Calzone ze szpinakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nenyanan
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 października 2014 06:25

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny