Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko
Wpisy
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/pieczone-jaglane-pulpeciki-z-ciecierzyca
U mnie - z sosem marchewkowym.
Czekoladę posiekać. W jednym naczyniu połączyć mleko, olej, jajka, a w drugim przesianą mąkę, cukier, cynamon, kakao, sodę, proszek do pieczenia i czekoladę. Wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć do 12-15 foremek na muffinki. Piec 20 minut w 200 st. C.
200 g masła,
250 g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół)
100 g białej czekolady,
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
4 jajka
1,5 szklanki cukru (lub mniej, jeżeli dodajemy czekoladę mleczną)
szczypta soli
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
można dodać 1/2 szklanki pokrojonych orzechów, rodzynek lub suszonej żurawiny
Ciasto jasne:
Ciasto ciemne:
Krem budyniowy:
Polewa:
dodatkowo:
Wykonanie:
Ciasto jasne: białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę, ocet i olej, delikatnie i dokładnie mieszamy.
Ciasto ciemne: żółtka i jajka ucieramy z cukrem do białości. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarze ok 30x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto (pasami). Delikatnie mieszamy widelcem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180°C przez około 35 minut.
Krem budyniowy: budyń gotujemy w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy budyń ostygnie, ucieramy go z miękkim masłem.
Parzymy kawę, studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku.
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki.
Na jeden wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty nasączone kawą (maczamy biszkopty kilka sekund). Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Odstawiamy do zastygnięcia. Na galaretkę wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim plackiem.
Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, energicznie mieszamy. Po przestudzeniu polewa jest gotowa, polewamy nią ciasto. Wierzch posypujemy kokosem.
Uwagi:
- użyłam zamrożonej dyni (pokrojonej w kostkę), którą rozmroziłam, posiekałam w malakserze, dobrze odsączyłam na papierowych ręcznikach,
- zmniejszyłam ilość cukru o 1/4,
- zrezygnowałam z kremu.
http://www.mojewypieki.com/post/tropikalny-torcik-dyniowy
OCENA: 4+
Ciastka orzechowo-czekoladowe
Uwagi:
- lepiej dać mniej cukru (dodałam czekoladę mleczną, więc ilość cukru w tej sytuacji można zmniejszyć o 1/4),
- dodałam żurawinę,
- zrobiłam kulki o średnicy około 2 cm, wyszło mi 50 ciastek,
- kulek z ciasta nie spłaszczałam przed pieczeniem.
http://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-z-orzechami-laskowymi-i-czekolada
Uwagi:
- podpiec spód przez ok. 10-15 min.
- dodać mąkę ziemniaczaną zamiast budyniu lub tylko jeden budyń
(po dodaniu 2 budyniów masa serowa była za bardzo zwarta, ale to zależy pewnie też od wilgotności sera)
- dodać skórkę pomarańczową do masy
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-z-jablkami-i-kruszonka
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |