Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Wpis

wtorek, 20 listopada 2018

Wegański piernik

Piernik wegański

2 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki przyprawy do piernika, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mleka roślinnego, 3 łyżki płynnego dżemu (dałam porzeczkowy) - wymieszać łyżką, a następnie dodać po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody oraz 2 łyżeczki soku z cytryny, wymieszać ponownie. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x20 cm.

Piec w 180 st. C ok. 50-60 minut (uwaga ciasto może zacząć przypalać się z wierzchu, jeśli tak się stanie - przykryć je papierem do pieczenia).

Można polać polewą - podgrzać w garnku po 2 łyżki margaryny bezmlecznej, cukru, kakao, 1 łyżkę wody, chwilę pogotować.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
nenyanan
Czas publikacji:
wtorek, 20 listopada 2018 10:52

Polecane wpisy

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny