Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Wpis

sobota, 11 lutego 2017

Ciasto mocno czekoladowe

200 g masła,

250 g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół)

100 g białej czekolady,

2 czubate łyżki kakao

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

4 jajka

1,5 szklanki cukru (lub mniej, jeżeli dodajemy czekoladę mleczną)

szczypta soli

1,5 szklanki mąki

1 łyżeczka cukru waniliowego

można dodać 1/2 szklanki pokrojonych orzechów, rodzynek lub suszonej żurawiny

W garnku rozpuszczamy masło i czekoladę gorzką/mleczną. Dolewamy do niej kawę rozpuszczoną w łyżkach ciepłej wody oraz wsypujemy kakao. Jak masa się połączy, odstawiamy całość na krótko do lekkiego przestudzenia.
W osobnej misce ubijamy lekko jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dolewamy ciepłą masę czekoladową i łączymy rózgą. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i pokrojoną białą czekoladę (ewentualnie orzechy, rodzynki lub żurawinę). Łączymy delikatnie tak, by pozbyć się wszystkich grudek mąki. Wylewamy ciasto na formę (kwadratową 25x25 cm lub tortownicę o średnicy 28 cm) wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
nenyanan
Czas publikacji:
sobota, 11 lutego 2017 19:48

Polecane wpisy

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny