Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Wpis

poniedziałek, 23 lutego 2015

Polenta z sosem pomidorowym

Polenta z sosem pomidorowym

Polenta: 1 litr wody, 225 g polenty (użyłam kaszki kukurydzianej), 1 łyżka (15 ml) soli, 100 g masła, 200 g parmezanu (lub ulubionego sera żółtego), oliwa

Sos pomidorowy: 1 czerwona cebula, 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, garść bazylii, garść suszonych pomidorów, sól i pieprz

Przygotowanie
Zagotować wodę. Wsypać sól i polentę i gotować intensywnie mieszając przez ok. 30 sekund . Gdy polenta zgęstnieje i zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut (kaszkę kukurydzianą gotowałam kilka minut), mieszając od czasu do czasu. Pokroić masło na kawałki i zatrzeć parmezan. Zdjąć polentę z ognia i wrzucić masło. Wymieszać, dorzucić parmezan i wszystko razem również wymieszać. Wyłożyć polentę na płaską blaszkę o głębokości ok. 2 cm i wygładzić wierzch. Odstawić na pół godziny, żeby przestygła i stwardniała.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Bazylię pokroić w cienkie paseczki. Pomidory pokroić w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać nieco oliwy, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu, mieszając. Dorzucić bazylię i suszone pomidory, zamieszać i smażyć dalej. Dodać pomidory z puszki i zamieszać, lekko rozgniatając. Doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu około 15 minut. Wyłożyć polentę na stół lub deskę. Pokroić na kwadraty lub prostokąty. Posmarować oliwą i opiekać ze wszystkich stron na grillu lub patelni grillowej. Podawać paluszki z sosem.

Porcja ta wystarczy dla 4 osób.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
nenyanan
Czas publikacji:
poniedziałek, 23 lutego 2015 10:27

Polecane wpisy

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny