Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Wpis

piątek, 31 października 2014

Zapiekanka z ryżu i cukinii

Zapiekanka z ryżu i cukinii

Składniki (dla 4-6 osób)
1 kg cukinii
250 g ryżu
1 cebula
1 por (biała część)
2 ząbki czosnku
100 g sera pleśniowego
3 jajka
150 g sera żółtego
150 ml śmietany 30-36%
sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie
olej rzepakowy


Ryż ugotować tak, aby był lekko twardy i odcedzić.
2. Cukinię umyć i jeśli chcemy obrać, a następnie pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pokrojoną cukinię na małym ogniu do miękkości doprawiając solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Uważać żeby nie była zbyt miękka, bo jeszcze będziemy ją zapiekać! Zdjąć z patelni i odcedzić z nadmiaru płynu.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Białą część pora pokroić w pół plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystko dusić na oleju na małym ogniu, aż będzie miękkie.

Wymieszać ryż, cukinię i uduszone warzywa. Dodać rozdrobniony ser pleśniowy. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Wyłożyć masę, wyrównać i posypać wierzch pokrojonym na mniejsze kawałki lub startym żółtym serem. Całość zalać roztrzepanymi jajkami zmieszanymi ze śmietaną. Przykryć naczynie folią aluminiową.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15-20 minut. Zdjąć folię i zapiekać kolejne 15-20 minut.

https://ugotujmyto.pl/zapiekanka-z-ryzu-cukinii/

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
nenyanan
Czas publikacji:
piątek, 31 października 2014 18:29

Polecane wpisy

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny