Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Wpis

czwartek, 30 października 2014

Łosoś w cieście francuskiem z pieczarkami

http://masterchef.tvn.pl/michel-roux-losos-w-ciescie-francuskim-serwowany-z-bialym-maslem-l-aneth,147297,n.html

Moja wersja różni się od oryginału, ponieważ zrobiłam to danie w prostszej wersji i z mniejszej ilości składników (dla 2 lub 3 osób).

Ciasto francuskie: 250 g mąki pszennej, 250 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę, ok. 120 ml lodowatej wody (dałam dużo mniej), pół łyżeczki soli

Mąkę z solą siekamy na stolnicy z masłem za pomocą noża. Gdy masło jest już drobno posiekane dolewamy stopniowo wodę i szybko zagniatamy ciasto. Wałkujemy na prostokąt o średnicy 15/25 cm, składamy na trzy, wałkujemy ponownie, znów składamy, odkładamy do lodówki na pół godziny. Wałkowanie i składanie powtarzamy jeszcze 2 razy.

Nadzienie:

Łosoś norweski - filet o wadze 350-400 g

Łososia (bez skóry) obtoczyć w mące wymieszanej z odrobiną soli, usmażyć na oleju z łyżką masła (smażymy po 1,5-2 minuty z każdej strony), odłożyć do ostygnięcia.

Pieczarki - 5-8 sztuk

pół cebuli, sól, pieprz

Cebulę przesmażyć na maśle, dodać posiekane pieczarki, smażyć aż odparuje cała woda z pieczarek, przyprawić solą i pieprzem.

Do posmarowania: żółtko i odrobina mleka - mieszamy

Naleśniki: 1 jajko, 30 g mąki, 75 ml mleka, szczypta soli, posiekane świeże zioła (według uznania)

Zmiksować składniki, odstawić ciasto na 10 minut. Usmażyć na maśle klarowanym 3 duże naleśniki (potrzebujemy tylko dwóch, więc jeden możemy od razu zjeść ;))

Wyjmujemy ciasto z lodówki, odkrawamy ok. 40 %, resztę wkładamy do lodówki. Wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 35/25 cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy jeden naleśnik, połowę pieczarek, rybę, pozostałe pieczarki, przykrywamy drugim naleśnikiem podwijając go ewentualnie pod spód, by wszystko było dobrze przykryte. Ciasto wokół ryby smarujemy żółtkiem z mlekiem. Pozostałe ciasto wałkujemy na prostokąt tak duży, by przykrył rybę (wokół ryby powinny pozostać około 3 cm). Przykrywamy dokładnie rybę ciastem i dociskamy dobrze, by ciasto skleiło się. Odstawiamy całość do lodówki na 20 minut. Wykrawamy z ciasta kształt ryby. Nacinamy ciasto ostrym nożem w taki sposób, by powstały rybie łuski. Smarujemy całość żółtkiem.

Pieczemy 10 minut w 200 st. C, zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok. 25-30 minut. Odstawiamy na 10-15 minut zanim zaczniemy kroić.

Z odkrojonych kawałków ciasta można zrobić ciasteczka krojąc je na kilkucentymetrowe kawałeczki i piekąc na złoty kolor w 200 st. C.  Po upieczeniu można posypać ciastka cukrem pudrem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
nenyanan
Czas publikacji:
czwartek, 30 października 2014 06:39

Polecane wpisy

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny