Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Wpis

poniedziałek, 23 września 2013

Ciastka bakaliowe

Ciastka bakaliowe

Składniki na około 20 dużych ciastek:

  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka otrębów (pszennych lub owsianych)
  • 10 dkg rodzynek lub suszonej żurawiny (u mnie lekko posiekane nożem)
  • 10 dkg orzechów grubo posiekanych (włoskich lub laskowych)
  • szklanka mąki
  • szklanka soku jabłkowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżki miodu (można pominąć miód, ciasteczka i tak będą słodkie w smaku dzięki rodzynkom)

Wszystkie składniki łączymy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką wykładamy masę i formujemy płaskie, okrągłe ciasteczka (masa nie będzie kleiła się, jeśli będziemy moczyli łyżkę we wrzątku). Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. 

 

http://wieszcozjesz.blogspot.com/2013/08/zrob-to-sam-ciasteczka-owsiane.html?spref=fb

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
nenyanan
Czas publikacji:
poniedziałek, 23 września 2013 21:59

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny