Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Wpis

niedziela, 04 sierpnia 2013

Krucha szarlotka

Krucha szarlotka

3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 4 żółtka, 200 g masła lub margaryny, opakowanie cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kwaśnej śmietany,1 kg jabłek (najlepiej winnych), cynamon, cukier puder do posypania 

Z mąki, cukru, żółtek, masła (lub margaryny), cukru waniliowego, proszku do pieczenie i śmietany zagniatamy zwarte ciasto.

Smarujemy foremkę masłem i posypujemy bułką tartą.
Jabłka ścieramy na  tarce o
grubych oczkach, mieszamy z cynamonem.

3/4 ciasta wykładamy na blaszkę i rozciągamy po całej powierzchni, a resztę wkładamy do zamrażalnika żeby troszkę stwardniało. Na cieście kładziemy jabłka (jeżeli mają dużo soku można odcisnąć). Po wierzchu posypujemy delikatnie cynamonem i ewentualnie cukrem. Na koniec ścieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. 60 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Oto bardzo proste ciasto, które można upiec np. wtedy, gdy mamy nadmiar żółtek :-)

Do jego wykonania użyłam żółtek pozostałych z "Pijaka"".

http://gotowanie.onet.pl/przepisy/ciasto-kruche-z-jablkami-i-cynamonem,108117.html

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
nenyanan
Czas publikacji:
niedziela, 04 sierpnia 2013 21:33

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny