Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Wpis

wtorek, 26 marca 2013

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Zaczyn:

3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej),

45 g letniej wody,

75 g mąki pszennej lub żytniej

Mieszamy składniki zaczynu, zostawiamy w misce przykrytej ściereczką na około 24 godziny.

Ciasto właściwe:

500 g mąki pszennej,

100 g mąki żytniej,

100 g mąki pszennej razowej,

455 g letniej wody,

16 g soli,

100-120 g ziaren słonecznika

Mąki wymieszać z wodą, odstawić na 30 minut. Następnie dodać sól i zaczyn. Wyrabiać około 5 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Dodać ziarna słonecznika i znów zagnieść ok. 3 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Zostawić do wyrośnięcia na 2 1/2 - 3 godziny. W tym czasie lekko rozpłaszczać, a następnie składać ciasto na pół co ok. 50 minut.

Wyrośnięte ciasto odgazować (można podzielić na dwie części i upiec dwa bochenki) i zostawić na stole lub stolnicy na 15 minut. Z ciasta uformować bochenek i złączeniem w górę umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Zostawić do wyrośnięcia na 2 - 3 godzin.

Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C. Bochenek chleba naciąć przed włożeniem do piekarnika, przykryć papierem dopieczenia lub folia aluminiową, by nie spiekł się za bardzo. Do pieca włożyć niewielkie naczynie żaroodporne z wodą, piec chleb przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220C i piec jeszcze przez 25-35 minut.

Źródło: http://ninawkuchni.blogspot.com/2011/01/chleb-pszenno-zytni-ze-sonecznikiem.html

plus moje zmiany

Jest to jeden z najlepszych przepisów na chleb, jakie wypróbowałam :-)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
nenyanan
Czas publikacji:
wtorek, 26 marca 2013 17:07

Polecane wpisy

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny