Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Wpis

sobota, 11 kwietnia 2009

Baba Wielkanocna



Baba Wielkanocna
 
200 g mąki, 60 g cukru, 2 żółtka, 40 g margaryny, 20 g drożdży, 130 ml letniego mleka, skórka otarta z jednej cytryny
 
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, zalać mlekiem, dosypać 2 łyżki mąki - wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać do zaczynu ze szczyptą soli, mieszać stopniowo wsypując mąkę, a nastepnie rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz skórkę cytrynową. Wyrabiać około 20 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od miski (moje nie odchodziło za bardzo i musiałam przenosić je do formy łyżką, ale babie to nie zaszkodziło). Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą małej formy z kominkiem. Ciasto powinno wypełniać formę do połowy. Odstawić na pół godziny do wyrośniecia. Piec w 180 st. C około 35 minut. Jeśli widzimy, że babka podczas pieczenia za bardzo brązowieje z góry - przykrywamy ją pergaminem. Zostawiamy ciasto w formie do ostygnięcia, po wyjęciu smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.  

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
nenyanan
Czas publikacji:
sobota, 11 kwietnia 2009 15:57

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/12 20:46:37:

    radosnych, wesołych, pięknych po prostu!

    widzę pyszną babkę!

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/17 22:19:51:

    Nie ma to jak babka na Wielkanoc;)
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny