Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Wpis

wtorek, 25 marca 2008

Tort czekoladowo - miętowy

 


Tort czekoladowo - miętowy

Biszkopt: 3 jajka, 75 g mąki pszennej, 75 g mąki ziemniaczanej, 120 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka dobrego kakao

Do nasączenia: 1/2 szkl. mięty (można dodać trochę spirytusu)

Białka ubić, wymieszać z połową cukru. Żółtka utrzeć do białości z resztą cukru i 1-2 łyżkami gorącej wody. Dodać białka do żółtek, delikatnie wymieszać. Wsypywać stopniowo przesiane mąki z proszkiem mieszając łyżką. Piec ok. 20 minut w 175 st. C, w tortownicy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu i ostudzeniu, przekroić biszkopt na dwa placki, każdy nasączyć herbatą miętową.

Masa: 500 ml śmietany kremówki, 1 opakowanie czekoladek Bon Voyage, 1 czekolada nadziewana miętowa, 2 łyżeczki żelatyny, 2 opakowania śmietan-fix-u

Kremówkę podgrzać (nie gotować), rozpuścić w niej Bon Voyage i czekoladę miętową (3 kosti pozostawić do dekoracji). Zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Następnie ubić czekoladową śmietanę ze śmietan-fix-em. Żelatynę wsypać do szklanki, zalać 4 łyżkami zimnej wody, poczekać aż napęcznieje. Szklankę wstawić do garnka z gorącą wodą. Gdy żelatyny rozpuści się, pozostawić ją do ostygnięcia (powinna mieć konsystencję oliwy). Dodać żelatynę do masy, wymieszać.

Masą czekoladową posmarować jeden placek biszkoptowy, przykryć drugim, posmarować brzegi i wierzch ciasta. Zostawić kilka łyżek kremu do dekoracji. Aby wykonać dekoracje za pomocą rękawa cukierniczego, musimy chwilę poczekać, by masa nie była zbyt rzadka, bo wtedy po wyciśnięciu będzie się rozlewać. Na końcu posypać wierzch ciasta startymi kostkami czekolady miętowej. Można też posmarować całą masą czekoladową tort i tylko posypać go startą czekoladą.

Tort ten można spotkać pod nazwą tort After Eight. Ja zaczerpnęłam przepis z Wielkiego Żarcia (http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis14914.html), ale dokonałam pewnych modyfikacji.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
nenyanan
Czas publikacji:
wtorek, 25 marca 2008 19:58

Komentarze

Dodaj komentarz

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2008/03/26 08:57:18:

    Mmm... kocham miętę, a jej połączenie z czekoladą to mistrzostwo świata.

  • nenyanan napisał(a) komentarz datowany na 2008/03/27 06:28:48:

    Ciasto smakuje ciekawie, tak jakoś orzeźwiająco (to zasługa mięty) i jest bardzo lekkie.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny