Cukierniczka

Ciasta, torty, ciastka, desery i nie tylko

Wpis

środa, 20 lutego 2008

Tort śmietankowo - brzoskwiniowy

Torcik śmietankowo - brzoskwiniowy

4 jajka, 200 g cukru, 100 g mąki, 100 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki żelatyny, 1 puszka (850 ml) brzoskwiń, sok z limetki, 875 ml śmietany kremówki, 60 g startej gorzkiej czekolady, 2 op. zagęstnika do śmietany

Białka ubić na sztywną pianę, dodać 50 g cukru. Żółtka utrzeć z 3-4 łyżkami gorącej wody i 100 g cukru, dodać pianę, połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem. Lekko wymieszać i przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 min. w 180 stopniach C. Pozostawić upieczony biszkopt 10 minut w formie, a następnie wyjąć i usunąć papier. Po wystygnięciu, przekroić ciasto na trzy placki.

Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody. Brzoskwinie osączyć. Dwie połówki zostawić do dekoracji, resztę zmiksować z sokiem z limonki. Żelatynę podgrzać, wlać cienkim strumyczkiem do zmiksowanych owoców. Chłodzić tak długo, aż masa zacznie tężeć. 500 ml śmietany ubić z 50 g cukru i połączyć z brzoskwiniami oraz 50 g startej czekolady.

Dwie warstwy biszkoptu przełożyć masą śmietanowo - brzoskwiniową, chłodzić 2-3 godziny. Pozostałą śmietanę ubić z zagęstnikami. Posmarować wierzch i boki tortu, ozdobić kleksami śmietany, pokrojonymi brzoskwiniami oraz posypać resztą czekolady.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
nenyanan
Czas publikacji:
środa, 20 lutego 2008 10:37

Polecane wpisy

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny